Pulszoner - vad och varför?

Nu när vi hängivit oss åt MAF-träning (eller... åtminstone beslutat att göra ett initialt test) så kan det ju vara vettigt att utforska vad som händer i kroppen då man tränar inom en viss zon.


Pulszoner

Zon 1

Kroppen använder både fett och kolhydrater för att producera den energi som behövs. Vi träning i denna nivå kommer man på sikt att uppnå hälsoeffekter såsom sänkt blodtryck, sänkt kolestorol samt minskad risk för hjärt- och kärlsjukdomar samt diabetes.

Zon 2
Lämplig nivå för viktnedgång då fett är det huvudsakliga bränslet och att det går åt mer energi än i zon 1. Här förbättras ämnesomsättningen och man är fortfarande i ett såpass behagligt tempo att samtal kan föras utan större problem.

Handpuls

Zon 3
Utöver hälso- och viktfördelarna från ovanstående zoner får man också extra träning av hjärt-lungsystemet. Detta är lämplig zon för att förbättra konditionen och kapillärerna kring musklerna utvecklas vilket leder till att man har lättare att transportera syre till musklerna.

Zon 4
Träning i denna zon är ren prestationsträning som förbättrar syreupptagningsförmågan och musklernas förmåga att använda syret så effektivt som möjligt. Detta leder i sin tur att man kan träna i högre tempo utan att mjölksyra ansamlas i musklerna. Inom denna zon ligger ens tröskelpuls där blodmjölksyrakoncentrationen överstiger 4 millimol per liter.

Zon 5
I det högsta intervallet ansamlas mjölksyra i musklerna och du förbrukar mer syre än vad som hinner levereras till musklerna. Denna träning syftar till att träna upp ämnesomsättningen i de snabba muskelfibrerna och man får en högre smärttolerans.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0