Härligt med vuxna barn

Detta år hade de gjort gemensam sak och köpt cykelgrejer till min födelsedag.
Givetvis sporrade det till att komma ut och träna med cykel istället.


Nu åtta dagar efter den dagen har jag cyklat 11 mil med en puls som är minst lika hög som vid löpningen. Jag har alltid haft emot att cykelträna för att man kommer ju så förtvivlat långt men sedan jag fattat att man kan cykla till och från jobbet så har det gått fint. Riktigt kul.

Jag börjar se ljust på kondisen igen och samtidigt så läker faktiskt hälsena och slemsäck riktigt bra.  Om jag nu ligger i med cykelträningen så kanske kondisen finns kvar i september när det är dags att börja löpträna igen (förhoppningsvis).

Annars så tränar gbgjoggarna enskilt under juli då det är semestertider. Det är bara wannabee CM som säger sig behöva en månad med vila!!.

På bilden här nere kan ni göteborgare försöka lista ut var gbgjoggarna har sin gruva. För er andra så är det en fin bild över nordvästra Göteborg. Den blåa sträckan är 18km, Sporttracks har inte alltid koll på skalan.

 


Undra om man kan önska sig en racercykel till nästa år?


/ g b g j o g g - Christer


Knapp Maraton i Kenyafart

Så har man då blivit cyklist istället för löpare. I brist på löpträning så måste jag hitta på något annat sätt att hålla uppe konditionen.

Nu är det två månader sedan jag sprang och kondisen har säkert påverkats negativt en massa. Hur skall man kunna hålla igång kondisen när man inte kan springa? Cykla till jobbet kanske är  en bra grej.

Sagt och gjort så gav jag mig iväg på tisdag morgon och 1,8 mil och 49 minuter senare var jag framme.
Sen blev det bil med cykeln på dragkroken på väg hem.
På torsdag var det dags igen men denna dag både tur och retur.


På med hjälmen i med P4 i öronen för att slippa vägbruset från bilarna och Garmin på armen för att det skall bli lite roligare. Direkt när jag satte mig på cykeln så kändes det i benen att de var igång i tisdags. De benen är verkligen inte gjorda för att cykla. Jag cyklar verkligen så snabbt jag kan men inser att det inte går speciellt fort ändå. Denna gång gick de 18 kilometrarna på 51 minuter och jag inser att det är samma fart som de snabbaste springer Maraton på! Helt otroligt! Detta trots att jag i nerförsbackarna susar fram.

Att cykla till jobbet ger en annan dimension av den sträckan. Man känner lukter, hör bruset och känner vädret på ett helt annat sätt. Bl a när man trampar uppför Älvsborgsbron så är man väldigt nära långtradarna som dundrar fram och varje gång så rycker det till kraftigt i cykeln och jag är väldigt glad för att det är ett räcke emellan.
Apropå Älvsborgsbron så gick pulsen upp i maxpuls t o m högre än vad jag trodde jag hade och det har aldrig hänt när jag springer. Garmin sa alltså att jag springer snabbare med en lägre puls än vad jag klarar med cykeln när det bär uppför. Jag fick alltså lugna ner mig en bit ifrån toppen då jag inte ville komma med i statistiken över korkade motionärer som spränger sig.

Efter en lugn dag på dataavdelningen så var det dags att cykla hem i en kraftig motvind och tack vare morgonens tur och vinden så behövde jag över en timma på hemvägen.
Alltså 36 km i maratonfart. Det är banne mig helt otroligt hur fort de springer.


Hur som helst så hoppas jag kämpa vidare med cykeln ett tag till i väntan på att inflammationerna skall ge sig.


Kämpa på.


/ g b g j o g g - Christer


25% vältränad

Ni som följt vårt bloggande ett tag minns kanske dravlet från i början av januari då jag stack ut hakan och berättade att vem som helst kunde kalla sig tränad men att den vältränade hade helt andra krav och kriterier. Ni som var med i januari kan nu sluta ögonen och minnas det jag skrev och ni andra får istället hänga med på en tillbakablick:

(gbgjogg.blogg.se 2008-01-20 @ 23:40:19)
...en tränad person är någon som är i bättre form än befolkningen i genomsnitt. För att nå hit krävs inte mer än att man ger sig i kast med någon form av träning en eller ett par gånger i veckan.
Om jag däremot hävdar att jag är vältränad så måste jag jämföra sig med andra personer som tränar och som är i ungefär samma ålder som jag själv. Som tur är var denna lilla studie gjord med en 30-åring som referensperson vilket passar mig hyfsat. Analysen säger att en manlig 30-åring som vill kalla sig vältränad bör hålla följande serie i minnet: 22/45/1.40/4.

Givetvis handlar det som sluttider på fyra distanser: 5 km, 10 km, halvmara och mara
...
Det är nyttigt att bläddra bakåt i träningsdagboken ibland och återuppleva gamla mål och träningsidéer. Jag hade helt glömt av att jag hade fyra rekordtider att klara av. Sist föll jag ju på målsnöret och landade 5 km på 22:10. Sommarfräsch och med nyinköpta löparshorts kände jag mig i kväll redo för ett nytt försök på femman.

5 km på 21:15
5 km, kilometernoteringar

Sträcka: 5,00 km
Tid: 21 min 15 sek
Fart: 4:15 min/km
Puls: 162 (89%)


Idag hade jag alltså bättre fart i benen och även om jag missbedömt sträckan (jag trodde jag var i mål efter 3.8 km) så gick det galant att gå under tjugotvå. Grattis till mig själv!

/ g b g j o g g - Samir

Nytt rekord på åttan

...ja inte hastighetsrekord och inte heller ansträgningsmax. Det går att slå rekord på en massa olika vis och idag var det lågpulsrekord på åttan.

Idag var jag sliten efter att oplanerat ha fått jobba från midnatt till halv fem på morgonen och tog dagens löpning som ett återhämtningspass.

Sträcka: 7,75 km
Tid: 41:33 min
Fart: 5:20
Snittpuls: 144 slag (79%)

Samma hastighet som under Göteborgsvarvet men 23 slags lägre snittpuls. Förklara det om ni kan!

Väl tillbaks i M60-stugan väntade en varm bastu och 15 minuters stretching av IT-senan, allt enligt gårdagens instruktionsfilm. Oj vad skönt det var att få ta det lugnt efter löpningen för en gångs skull. Vid lunchlöpningarna är det 120 minuters hets för att hinna med allt och vara tillbaks till klockan 13.

/ g b g j o g g    -   Samir

"Mr tight ass"

Kan det vara så enkelt? Att jag lider av tight ass syndrome. Hmm, synd bara att det går ut över min löpning eftersom knäet tar stryk av den korta IT-senan.


Idag visar vi en liten film om en amerikan i sportutstyrsel som rullar runt, bänder och drar. Inte alls samma klass som den förra filmen som publicerades här på bloggen utan en regelrätt instruktionsvideo i ämnet stretching./ g b g j o g g    -  Samir

Lugnt lite längre

En stilla sommarkväll, 18 grader i luften och en gänglig gbgjoggare är ute och luftar skorna. Man ska ju varva tuffa och lugna pass och ikväll blev det den senare varianten. Jag går beredskap denna veckan och har därför fått gå upp och jobba på natten vid ett antal tillfällen så jag var inte mentalt redo för några högre hastigheter.


12,42 km på 1:03:01 ger ett snitt 5:04 min/km i MAF-tempo. Första halvan på 5:08 och andra således på 5:00 eftersom några regndroppar började falla från skyn.


....och snart har jag suttit i en timme och väntat på att Federer skall slå ut Nadal. Jag vill gå ner och duscha! 14:e gamet i femte pågår...

/ g b g j o g g   - Samir

Tävlingssäsong = adjö MAF

Jo här följer vi alla löparregler som vi kan komma över. Rena påhitt och lögner duger lika gott - vi sväljer de flesta teorier och testar glatt i hopp om att hitta genvägar till framgång!

I vintras predikade vi MAF och nu när tävlingssäsongen infunnit sig så släpper vi löparglädjen fri. Fri fart och fri puls till folket. Allt detta kan styrkas genom att ta en titt i SportTracks, som tillsammans med GF305 varit skillnaden mellan enformigt trist slit i spåret och en entusiasmerande kamp för att hålla puls och fart på en kontrollerad nivå.


(veckosummering HR/pace)

Från att pulsklockan inhandlades i höstas fram tills att knäproblemen började så hade jag en snittpuls på 148 slag, ett slag under min beräknade MAF-belastning. Dr Phil Maffetone som säkert kikar in i denna blogg lite då och då är utan tvekan stolt över mitt engagemang. Slå en signal nån dag om du har lust!

När formtoppningen inför första tävlingen (Lerumsloppet) påbörjades så har snittpulsen ökat markant och har de senaste tio veckorna legat nio slag högre. Snittfarten har också sänkts från 5:24 till 4:59.


Tävlingsschemat de närmaste två månaderna säger att nuvarande belastning skall bibehållas och när temperaturen börjar sjunka i början av oktober så drar jag ner på tempot och försöker öka MAF-farten en bra bit under femminutersgränsen. I februari låg jag ju på 4:54 så hoppet lever.

Närmast i tävlingskalenden ligger Kraftprovet i Trollhättan och efter det följer Midnattsloppet i Göteborg. Mer än så blir det nog inte denna säsong.


/ g b g j o g g - Samir

Stekta löpare

Jag och CM trotsade värmen och besökte Skatås banor idag på lunchen. I gott mod gav vi oss ut på 8 respektive 5 km och när vi nått halvvägs runt så tog det mer eller mindre stopp för oss båda.


Detta gula otyg i skyn formligen sög vätskan ur oss och med den försvann också kämpatakterna. Inga nya rekord för någon av oss utan det får vi spara tills en molnig dag. För mig blev det 36:26 vilket var 74 sekunder långsammare än sist. Idag kunde inte ens min nyvunna kompis, herr Virtual Partner, förmå mig att öka farten på slutet. Efter 4 km låg jag 80 meter före lilleman men i mål var jag passerad med ~250 meter. Grattis!/ g b g j o g g - Samir

Spirometri

En liten kort uppdatering om hälsoläget i gruppen och senaste nytt om lungor, dess volym och våra PEF-värden.

Hälsoläge:
Christer
: Är för tillfället helt borta från löpningen på grund av ömmande hälar. Inte så mycket hälsenor som mjukdelarna på undersidan. Voltaren knapras.
Samir: Vågar inte riktigt känna efter men har förmodligen mindre besvär av sitt löparknä än på länge.
Peppe: Tillbaks i löparspåret igen efter en kortare tids frånvaro på grund av överbelastade knän. Semester gör gott!
Lungor
Och den senaste veckan har både Samir och Christer varit och mätt lungkapaciteten hos Idrottsmassören i Göteborg. Under ett spirometritest mättes lungvolym, ventilationsförmåga och luftflöde - sammanfattningsvis kan meddelas att vi åtminstone inte kan skylla dåliga löpresultat på våra lungor. Det var bra ställt med andningsvägarna på bägge fronterna.


Christers blygsamhet förhindrar publik presentation av exakta FEC-, FEV1%-, och PEF-värden.
red anm./ g b g j o g g   - som siktar mot Skatås vid 11-tiden imorgon förmiddag, så håll till höger i spåret när vi kommer susande.

Smittande danser

Tack Samir! Det verkar som om dina dockor, rökelser och danser smittade av sig även på mig.
Efter nio dagars vila, på grund av onda knän, kunde jag idag ta mig runt på min hemmabana utan smärtor.


/ g b g j o g g - Peppe (skynda långsamt :)


Rekord från förr

Bäst att smida medan knäet fungerar. Igår höll ju kroppen för ca 6 km så det skall väl funka idag igen?

SportTracks är ett väldigt trevligt löpararkiv nu när det finns lite historisk data att jämföra med. I början på vintern så harvade jag runt på samma 6-kilometersbana nästan varje löppass. En stadsbana i Lerum som är helt flack i 5,3 km och en mördarbacke med 40 meters stigning på ca 750 m.


"Back in the days" var det en alldeles lagom sträcka och nu när jag behöver ta det vackert med mitt lilla löparknä så passar det utmärkt att pröva sina gamla banor och se om man kan utmana gamla rekord. Sist jag löpte denna sträcka var i mellandagarna.


En svettig halvtimme senare så ser jag till min förtjusning att kroppen svarar bättre än i vintras och att ideliga småavbrott inte helt tagit pusten ur lungorna. Nytt pers med 1 min 20 sek gör att det är dags för ytterligare en graf. Denna gång statistik över hur tiderna på denna sexkilometare varierat under vintern och fram tills idag.Klart det kan vara kul att pressa kroppen på lite kortare distanser, men det jag längtar efter nu är att kunna ge mig ut på en 16,5'a till Gråbo och tillbaks och hänge mig åt lite långdistans som omväxling. Jag får väl bli lite flitigare med stretchingen för att ge löparknät en chans att reparera sig...


/g b g j o g g - Samir

RSS 2.0