Tankar inför GBG-(halv)marathon

Hösten är nu här på allvar och jag gör sista rycket för att kunna summera tävlingssäsongen 2009 med de flesta av mina mål avklarade. Ja, inte alla. Jag hinner nog göra lite nytta de återstående veckorna innan frosten tagit greppet om löparen och man blivit alltför påpälsad för att kunna hålla farten uppe.


Inför 2009 hade jag följande målsättning:
  • 5 km: 20 min (45 sek bättre än 2008)
  • 10 km: 43:00 min (2 min bättre än 2008)
  • Halvmara: 1:35 h (3 min bättre än 2008)

...och under första halvan av året kändes de som förtvivlat avlägsna mål. En knäoperation i mars gjorde att jag inte visste om det skulle bli något riktigt löpande alls utan bara tålmodig rehabilitering i lufsartempo. Knät läkte däremot ihop snabbt; det fungerar klanderfritt även utan menisk och den renskrapade knäskålen är snabbare än någonsin!

Efter en bra sommar kunde jag pricka av målsättningen för de två kortare distanserna och jag har nu tillåtit mig att höja målsättningen med ytterligare några minuter för att få en ordentlig utmaning fram till säsongens slut. Jag har nu bestämt mig att ta mig under 41:30 på milen och 1:33 på halvmaran. Må det bära hela vägen...


Uppladdningen inför Göteborgs Halvmarathon som går av stapeln den 10/10 2009 består i ett antal justeringar i träningen:
  • Ökad mängd de två senaste månaderna. Från att ha snittat 120 km/mån under sommaren lägger jag mig nu på 200 km. Jag vet att det kanske inte är optimalt att öka så dramatiskt men jag tycker att det funkar bra och kroppen hänger med.
  • Återinförande av långpass. Jag har slarvat med de längre distanserna ett tag men har på nytt introducerat söndagens 16,5 km igen. Kanske kom detta lite sent men vad gör man?
  • 2x kvalitet per vecka. Antingen intervall eller tempopass. Mera fart, oftare!
  • Våga träna snabbt. Tidigare har jag sällan tränat i hög fart utan ofta legat i ett lite för behagligt tempo. De senaste två månaderna har jag 15 pass som gått snabbare än 4:20 min/km i snitt och det är faktiskt mer än vad jag gjort under hela min korta löparkarriär som tog sin början hösten 2007.

Nu är det bara 12 dagar kvar till start och inser att jag inte kan förbättra mig så mycket mer fysiskt. Nu gäller det istället att hålla sig frisk och fila på utförandet så att jag får ut så mycket som möjligt kommande lördag.Ett drömscenario är att jag utan att ödsla för mycket kraft orkar hålla 4:25 min/km ner till vändningen vid Stora Amundön och att jag sedan orkar hålla farten på hemvägen mot publikmassorna på Slottskogsvallen. Förra året vände jag med 4:34 min/km i snitt och på hemvägen sjönk farten till 4:40 min/km. Jag intalar mig att jag trots en halvknackig vinter har en bättre grund att stå på i år och jag har därför goda förhoppningar om att mitt PB på 1:38:02 skall kunna putsas betänkligt.
// g b g j o g g -  Samir

Kommentarer
Postat av: cj

Lycka till och skicka tiden så skall jag ta en Ouzo och fira gbgjoggs nya rekordinnehavare på halvmaran.

2009-09-29 @ 21:27:13

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0