Diagnos fastställd

Ville bara som hastigast rapportera att jag under dagen fått diagnosen "löparknä" fastställd av en ortoped.

Christer har ju mumlat om hypokondri i kulisserna och i skydd av mörkret försökt sprida illvilliga rykten om att jag är aningen bekväm, men nu kan jag alltså lugnt luta mig tillbaks och koncentrera mig på att stretcha utsida lår tills återbesöket i nästa vecka.


Annars var diagnosen lugnande eftersom löparknä är en relativt lättbehandlad och okomplicerad åkomma för att sitta i knät. Laser- och värmebehandling och eventuellt antiinflammatoriskt men inga ingrepp behövs. Skulle inflammationen vara svår att komma till rätta med så kan man eventuellt ge sig på behandling med kortisonspruta men eftersom senan (ni minns väl Iliotibialband som går på utsidan av knät och ofta besvärar löpare?) då försvagas så riskerar man att hamna i denna situation:


känsliga läsare varnas!

Planen är att jag skall vara tillbaks i löparspåret i början av nästa vecka.

/g b g j o g g - Samir

Trippmätare t.o.m V.12

Påskveckan summeras på olika vis beroende på vilken sida om Älvsborgsbron man sitter och spekulerar. Christer fick en behaglig löpvecka med fin vinternatur som sällskap och till det en värmande bastu som tröst för trötta leder. Samir gick på pumpen rejält under ett långpass och skadade knät och drog senare på sig en vinterförkylning.Allt detta innebär att Christer knaprar in ytterligare några kilometer. 26 000 meter joggades ihop av löparen som huserar på andra sidan Älvsborgsbron och runt 12 500 meter kan räknas in på joggaren som bor på fastlandet. Den totala sträckan var ju 16,5 km men ovan nämnda knätrassel gör att Samir fått reducera en aning för att inte behöva skämmas vid pressläggning av detta inlägg.

Trippmätare t.o.m V.12

Den skarpsynte märker eventuellt att de två kurvorna haft olika resor från starten i höstas. Christer startade ju starkt och kunde med enkelhet hålla uppstickaren bakom sig de första veckorna.Det hela illustreras självklart med en graf som visar hur formkurva/skadeläge/hälsotillstånd varierat den senaste tiden.

Formkurva

Som avslutning vill vi uppmärksamma jubileumet som hölls tidigare i veckan. Flera av våra trogna läsare har redan hört av sig med blomsterkvastar och gratulationer men för er som hittat hit för första gången kan vi meddela att Långfredagens inlägg blev vårt hundrade bidrag till bloggvärlden. Stort tack till Christer som axlade manteln och tog oss över till den andra sidan!

Repris någon?  --> http://gbgjogg.blogg.se/2008/march/langfredag-med-sno.htmlSov gott och glöm inte klistervallan vid nästa löppass om ni är i västsverige och joggar!

/g b g j o g g

Fara för lem

Jag som sedan länge är van vid 90% rörlighet gav mig på Påskdagen ut på den kära skatåsåttan igen. Tänkte att det spåret skulle väl vara skottat och sandat. Men icke då.

                                               Vinterväghålles

Otroligt mycket folk i spåret som promenerade i solskenet och en hel del av dem gick säkerligen av sig en präktig baksmälla. Det blev till att kryssa sig fram.

Slingan var definitivt inte snöfri utan solskenet hade på sina håll gjort den såphal så man får vara glad att alla lemmar klarade sig.

Vinterväghålles ej?? Konstig text förresten. Håller man inte vinterväg om man inte skottar den? Alltså borde en väg som skottas inte hållas som en vinterväg.  Eller?
 

Hur som helst så efter en behaglig springrunda på ganska exakt 5min/km så var det skönt att ta femton minuter i bastun.
Denna vecka innehöll alltså 26km i spåret och snart lägger Samir ut statistiken. Samir som verkar vara tillbaka snabbare än någon kunde tro. Härligt!
Men kanske jag får lunchspringa ensam på tisdag trots allt.

Vi hörs
    Christer


Knästatus

 • Torsdag 19:00 - Full rörlighet ingen smärta (innan löppasset)
 • Torsdag 22:00 - 80% rörlighet kraftig smärta vid belastning och böjning.
 • Fredag 09:00 - 10% rörlighet och samma smärtnivå som vid föregående kontroll. Mörker...
 • Fredag 21:00 - 20% rörlighet och nu endast smärta vid böjning.
 • Lördag 09:00 - 20% rörlighet, knät hade stelnat till över natten men jag kunde nu ta enstaka steg i trappan utan att behöva gå över till dubbelsteg.
 • Lördag 23:00 - 60% rörlighet och ytterligare minskad smärta. Jag orkar återigen lyfta upp benet i 90 graders vinkel utan att det skär i knät.
 • Söndag 10:00 - 90% rörlighet och jag har med hög koncentrationsnivå gått uppför trappan till övervåningen. Det smärtade en aning men jag ser ljuset i tunneln.
Rehab


Vidare vill jag rekommendera följande projektabtete om Löparkna: http://www.brandgulmusikgenre.se/loparkna.htm

Stort tack till Magnus Berglund för detta tips när jag som bäst behövde lite uppmuntran!

/g b g j o g g
- Samir

Ett löparknä

...är en överansträngning som drabbar knäets utsida. Det är nämligen här som senan från tractus iliotibialis löper och vid ensidig och repetitiv träning kan denna sena bli öm. Som namnet låter är det främst löpare som drabbas. Här gäller det att töja förkortade muskler i sätet och låret. Prognosen är god!

Orsak
På utsidan av låret, från höften ner över knät, löper ett senband som kallas tractus iliotibialis. Då man böjer och sträcker i knäleden glider detta senstråk fram och tillbaka över lårbenets nedre, yttre del. Vid varje löpsteg glider alltså senbandet fram och tillbaka och man kan då förstå att det blir många glidningar under ett löppass. Upprepad friktion mellan senan och benet är alltså orsaken till att en inflammation i området uppkommer vilket leder till smärta.

Löparknä

Symtom
Smärta på utsidan av knät som uppkommer efter en viss löpsträcka och som slutligen omöjliggör fortsatt löpning. Smärta vid löpning i backar; uppför och nedför. Efter en stunds vila kan löpningen fortsätta, men löpsträckan blir kortare och kortare innan besvären dyker upp på nytt. Ömhet vid tryck över knäts utsida. Smärta utlöses vid böjning/sträckning av knäleden stående på ett ben.

Behandling
Minska friktionen på knät, genom att korta ned löpsträckan, undvika löpning i backar osv. Undvik helt enkelt det som gör ont. Försvinner ej symtomen kan det vara aktuellt med fullständig vila i 4-6 veckor. Stretching av tractus iliotibialis och stora sätesmuskeln. Är man stram leder det till ökad friktion på knät.

Väldigt viktigt är att man utrustar sig med bra skor som förhindrar att man pronerar dvs lägger belastning på fotens insida. Stretcha regelbundet lårets utsida.Så här 24 h efter skadan så känns det inte alls bra. Jag haltar kraftigt och det skär i knät vid minsta belastning eller böjning. Om ni vill få en känsla för hur gårdagskvällen gestaltades för mig så kan ni läsa sektionen "symptom" en gång till. Efter ca 8,5 km vände jag för att springa hem igen och jag kände då en kraftig smärta på utsidan av knät. Temperaturen hade krupit ner runt 3-4 minusgrader och snön började vina i vinden. Jag försökte springa en bit men fick stanna efter några hundra meter. Löpning och promenad blandades och hemvägen kändes väääääldigt lång eftersom mobiltelefonen låg hemma på laddning.

Nu blir det påskvila istället för att som planerat få chans till ordentlig långdistanslöpning. Så snart smärtan försvinner skall jag göra som Malin för att så snabbt som möjligt komma igång igen./g b g j o g g - Samir

Långfredag med snö

Långfredag med massor av snö i Göteborg!
Göteborg som har varit ett löparmecka hela vintern, inget behov av Portugal här inte.                                                            Påsksnö


Två härliga spring i Skatås hittills denna vecka och en Texas Hold´em kväll som även det kräver sin man. Som tur var vad det bara spel om marker. Som sagt 18km i gott tempo har det blivit och om jag hittar en uppskottad slinga blir det nog ytterligare några kilometer innan veckan är slut.


Nu när jag läst jogg.se och förståsigpåarna säger att man skall veva med armarna mera så sitter man numera med trötta armar i stället för trötta ben, konstigt. Fantastiskt förresten vad det lätt blir experter på ett sådant ställe. Samma personer kastar sig in i alla ämnen som dyker upp. Och nog sjutton har de åsikter om det mesta. Skoj med entusiastiska människor förstås.


Samtidigt om undertecknad börjar känna att formen är på väg tillbaka och det onda i hälsenan lagt sig på en nivå som väl får accepteras så rapporterar Samir om ny skada. Ett knä som värker efter en runda på 16,5 km.
Tror sjutton det. Spring inte så långt! Du klarar varvet lätt som en plätt ändå. Eller kolla på jogg.se vad experterna säger.

Men det finns ju hjälp enligt reklamen,10 minuter på vibrationsplatta är samma som två timmar träning. Härligt!


Glad Påsk
     Christer


Kort påskrapport

Eftersom vintern tillfälligt återvänt till västsverige så deppar gbgjogg. Känslan av att gå mot varmare tider förbyttes mot mardrömmar om en annalkande istid och joggbloggandet har fått sig en törn.


Lusten att sväva ut i poetiska epos är som bortblåst och här följer istället en kortare rapport i punktform:

 • I måndags blev lunchjoggen inställd på grund av snöstorm.
 • I tidsags sprang Christer själv på lunchen. Skatåsåttan på 36:06!
 • I onsdags gick Samir på skorea och inhandlade ett par Asics Gel 1130
  Asics Gel 1130
 • Nu är det skärtorsdag och Samir skall just klä på sig för ett långpass i vintermörkret.
 • Under ledigheten skall vi göra vårt bästa för att samla på oss nödvändiga lågpulskilometer. På måndag kommer nästa veckosummering.
/g b g j o g g

Trippmätare t.o.m V.11

Fem nya mil stämplades in i loggboken. De mesta hamnade på Christers konto då Samir var lite krasslig.

Trippmätare t.o.m V.11

Det har ju inte hänt så fasligt mycket sedan senaste inlägget så denna postning blir endast lite ögongodis utan djupare analyser.

/g b g j o g g

Morgonjogg & kvällsrusning

Efter en vecka med trassel i halsen krävde benen att få komma ut på lite asfaltsmotion. Upp i ottan och på med löparskorna; en 12,5'a i solskenet ivrigt påhejad av småfåglarna - vårkänslor från topp till tå!!

På hemvägen gick solen i moln och temperaturen kröp återigen ner mot 5 plusgrader. Vårkänslorna tappade jag efter en dryg mil och huttrandes sågs jag småspringa den sista biten.


Frukosten åts med blicken djupt ner i SportTracks och när jag såg att veckototalen bara låg på 12,46 km så såddes ett frö i huvudet. Hade jag inte läst om löparsnillen som körde morgonpass och eftermiddagspass?....


Frö


Vid 20-tiden hade fröet grott till en fix idé och löparskorna åkte på ytterligare en gång. Denna gång var det högfartsträning på schemat och jag gjorde ett nytt försök att spränga 22-minutersgränsen på fem kilometer. Nu kom jag dessvärre in på 22:14 (4:28 i snitt) men jag fortsatte tappert 2,5 kilometer till innan jag stapplade in i värmen igen.

5 snabb 3 slö

Veckototalen har nu putsats till 19,99 km och trots 6 dagars sjukfrånvaro så känns det helt ok i kroppen.


/g b g j o g g - Samir

Trippmätare t.o.m V.10

Förra veckans träning gick som en dans och grafen (som hälsar våren välkommen i ny kostym) visar att vi joggat ihop dryga 800 km tillsammans sedan bloggstarten i höstas.

Trippmätare t.o.m V.10


Vecka 11 inleddes något trögt för Samirs del med förkylningsstopp men Christer öppnade planenligt med en lunchrusning i Skatås. 8 km in på kontot!

/g b g j o g g

Inte längre odödlig

Efter att under några månader undsluppit både skador och sjukdomar började jag så smått närma mig de odödligas skara. Inga baciller bet på mig och jag var så pass grundtränad att skador lätt kunde hållas stången med lite lätt stretching.

Men så vaknade jag på söndagen med taggtråd i halsen, muskelvärk i hela kroppen och en huvudvärk som gjorde minsta ljussken genom persiennen till en utplånande dödsstråle. Ridå...

Sjuk

Söndagen tillbringades i horisontalläge med korta avbrott för inmundigande av kurerande drycker.
Måndagen har börjat något bättre och jag har nu smugit upp i TV-soffan för att komma ifatt i Lost-sagan.


Kompis Forerunner 305 rapporterar en förhöjd vilopuls på 9-10 slag så jag kan med gott samvete låta mig bli ompysslad ytterligare en dag. Dessvärre gnager löparens tredje budord (När du vilar tränar dina konkurrenter) i bakhuvudet så jag har svårigheter att koncentrera mig på Jack's äventyr på ön.


/g b g j o g g - Samir

Tung last och personbil

Idag var de två löparna som vanligt ute på sin fredagslunchträning.


För fjärde gången på sex dagar var det dags för Skatåsmilen. Fjärde gången! Har man blivit tokig eller? Ja förmodligen.
Hur som helst så blev det som vanligt en kamp. Regnet hängde i luften och undra om det inte släpptes en och annan droppe också. Vi drog iväg i sedvanligt alldeles för högt tempo för att jag skulle orka men det låtsades jag inte om. Klockans genomsnitt låg under fem trots att början av milen är för bedrövligt backig.
Vi låg på ordentligt med puls som Maffetone inte hade gillat men det är så himla roligt att försöka springa fort. Men visst kändes det redan från början som om det var en lastbil och en personbil som var ute på banan. Uppför gick det väldigt trögt men nerför så gick det att rulla i kapp och spara krafter.
Men så kom sexkilometers skylten och topplocket sprack. Oj vad det gick mycket trögare medans personbilen glatt ångade på och snart var försvunnen i skogsbrynet.
Omkörning förbjuden
Måste passa på att gratulera Samir för att slagit sitt milrekord och för första gången varit före undertecknad i mål, och det rejält. 
Men trots allt, ett snitt på 5.06 får man vara nöjd med och bara vetskapen om att det snart går att springa utan långkalsonger gör att jag ser fram emot nästa hemska lopp på milen.

Nä nu måste jag ut och laga topplockspackningen.

Christer


 

Intervall blev toppförsök

Dagens planerade intervallträning (6x1000m med 60 sek vila) blev idag inställt och ersatt av ett regelrätt toppförsök.

Löpning i snö

När jag gav mig ut genom dörren fick jag genast en dusch iskallt vatten i ansiktet. Två plusgrader, regn och kastvindar. Allt eftersom uppvärmningen tog mig mot mer höglänt terräng växlade nederbörden form och övergick i snöfall. Väl uppe vid motionsspåret gav jag mig genast i kast med första intervallet och dundrade iväg uppför berget, 1000 meter i 4:57-fart. Underlaget var grus toppat med en centimeter blötsnö - inget vidare att ta spjärn emot. Efter fullbordat intervall väntade 60 sekunders promenad och sedan vände slingan ner mot start igen.


I nedförsbackarna blev underlaget än mer besvärligt och jag halkade nedför ravinen en dryg minut snabbare.

Efter ett varv, 2x1000 m avbröt jag parodin och stack iväg på en MAF-löpning ner till sjön. Ytterligare intervallträning i motionsspåret hade krävt stegjärn, kamkilar och skruvkarbiner men jag hade uppenbarligen inte packat tillräckligt.

Kvällen avslutades i 4:50-fart något över MAF. Framförallt totalt genomblöt efter 8,2 km i oerhört mycket väder!

/g b g j o g g - Samir

Trippmätare t.o.m V.09

Så var ännu en version av trippmätaren släppt till allmänheten. Som ni ser så är vi friska och har åter hittat tillbaks till vårt normala schema. För närvarande ligger vi på 3-4 träningstillfällen per vecka med i genomsnitt 8,5 kilometer per gång.

Trippmätare t.o.m vecka 809


Vidare kan vi idag bjuda på en tabell att skriva ut och och sy fast på löparlinnet. Vi vet ju alla hur bra hjärnan fungerar efter +30 minuter med hög puls och nedanstående uppställning kan förhoppningsvis hjälpa dig att planera en snillrik spurt som tar dig i mål på rätt tid med minimal ansträngning!

Löpartabell

Nåväl - om du under maran ligger runt 5:41 i snittfart så är det nog läge att kämpa sig några sekunder lägre för att säkert komma under den respektabla fyratimmarsgränsen. Lika så kan det vara upplyftande att känna till att man verkligen susar fram i dryga fyra meter per sekund när man spurtar imål på milen.


/ g b g j o g g

1 minut per km

Peppad av det fina vädret och Vasalopp med pulsmätning på tv'n.


Jo så satt man där igen och tittade på Vasalopp och var glad att man slapp samtidigt som man blev sugen. Sugen ända tills dess att de intervjuade en snubbe som säkerligen tränat hårdare t  o m än Grötlunkarna och ändå efter 2,5 timmar inte hade kommit längre än en mil. Åtta mil kvar så det pekade på en sluttid på 22,5 timmar. Räddad av repet kanske.
Hur som helst så när det var två norrmän som stack så bestämdes det snabbt att jag gjorde bättre nytta i Skatås.

I ett försök att skaffa lite benmuskler så var det milen som gällde. Till alla läsare i andra landsdelar så är milen en backig men vacker slinga. Men uj vad det kan skilja på i kroppskraft olika dagar. Det var riktigt slitit. Gentemot fredagens lunchlöpning så skiljde det exakt en minut per km. Visserligen backigare men ändå!  Stapplade i mål på 5,30 / km men sen fick jag njuta en stund i bastun istället.

En reflektion hur mycket det skiljer mellan elit och oss vanliga som inte är så dåliga ändå och tränar så ofta vi bara orkar.
När jag springer snabbt så springer jag ungefär hälften så fort som eliten.
När jag åker Vasaloppet så tar det mer än dubbelt så lång tid.
Förmodligen skulle jag kunna hoppa 1,20 i höjd.
Förmodligen hoppar jag ungefär 4,5 meter i längd.
Är det så här i alla grenar tro?
100m på 20sek, 100 fritt på 2 minuter, 10m i kula? Nej förmodligen inte ens det.
Det kan man ju tänka på när man skäller på de svenske i OS.


Hörs
    Christer

Söndagskopia

Det gick ner mot nollan runt klockan 05 och fram till löpdags tre timmar senare hade isen inte smält överallt i Lerumstrakten. Alltså fick man koncentrera sig på att inte ramla och slå sig medvetslös eftersom den tidiga morgonen och det otäcka vädret gjorde det ytterst ogästvänligt för en eventuell räddningsaktion. +2 grader och ihållande regn - mums för en nybliven entusiast!

Bortser man från vädret så var dagens löpning en kopia av förra söndagen. Samma sträcka, samma snittpuls, något under MAF, och 1,5 min raskare idag. De lite tuffare partierna då jag var uppe och nosade på fjärde pulszonen är markerade i rött.

LL andra försöket

Sträcka: 10,3 km
Tid: 51:27 min
Fart: 5:00 min/km
Snittpuls: 146 slag (80%)

Nästa gång hoppas jag kunna trycka på lite för att känna efter hur snabbt det kan tänkas gå i tävlingssammanhang. Men då blir det definitivt inte innan frukost för utan bränsle går Samir-motorn ganska knackigt i motluten.

Som nedvarvning hamnade jag framför TVn och hjälpte bröderna Aukland i mål i Vasaloppet. För övrigt låg deras snittpuls mellan 4 och 7 mil på ca 155 slag (84%). Tidigare har sådana siffror inte betytt någonting men tack vare Garmin-kompisen känner man nu lite extra med kollegorna ute i spåret.

/g b g j o g g - Samir

RSS 2.0