Var är min kondition?

Söndagskväll i Lerum och termometern stod på 14 grader, dags att försöka återta lite av den förlorade konditionen.

Efter comeback'en hade jag hunnit med tre rundor enligt följande:

Sträcka/Tempo/Puls

4,0 km/4:51/86%
4,7 km/4:40/90%
4,3 km/4:58/89%

Denna kväll försökte jag öka sträckan utan att tappa tempo för att se hur det ligger till med konditionstappet.

Åtta på 4:51

Väl hemma efter en relativt ansträngande tur så kunde jag avläsa:
7,9 km/4:51/87%


Så på en vecka har det inte hänt så värst mycket. Det kanske får bli några till åttor i MAF-tempo för att väcka kroppen igen efter dvalan.


Nu har jag fått startnummer och grupp från Göteborgsvarvet. Jag startar i grupp 7 och om jag knör mig bra så har jag alltså bara 240001 personer att passera. Preliminärt startar Christer i grupp 11 så jag har 24 minuters försprång när jag sticker iväg klockan 14:51. Som det känns nu så behöver jag hela detta försprång för att kunna konkurrera med löparmonstret från Hjuvik!

(nu skall jag göra allt som står i min makt för att samla gbgjogg i grupp 7, men om C blir för kaxig under uppladdningen så kan det vara bra med något att hota med)

/g b g j o g g   - Samir

Trippmätare t.o.m V.17

För första gången på ett tag så pekar båda kurvorna stadigt uppåt. Christer presenterar en måttlig vecka på 16 km och Samir fick ihop 16,8 (!) km på sina tre rundor. Ordningen är härmed återställd, åtminstone på en av mätpunkterna.

Trippmätare t.o.m V.817


Vecka 18 blir något haltande då Christer befinner sig i sittbrunnen hela veckan och sannolikt har svårt att ta ut löpsteget ordentligt.

/ g b g j o g g

Lerumsloppet -08

Idag går tankarna till löparna i Lerumsloppet. Meningen var ju att jag skulle visa upp mig för allmänheten för första gången men knäskadan satte stopp för detta och tog min kondition tillbaks några trappsteg.

Resultat

10 i topp ligger väl en bit utom räckhåll men lägg på en nolla så hade jag nog fixat det. Nu stod jag istället vid sidan om och såg Ida Nilsson och Mathias Borg ta hem förstapriserna.

/g b g j o g g   - Samir

Chockad och (dålig?) uppladdning.

Två chocker på samma dag!


Fredaglunch träning! Vi var som det redan bloggats om tre stycken som gav oss ut i 12 grader med sol som gömde sig bakom ett tunt molntäcke, perfekt löparväder alltså. Kul att du hänger på Claudio.

Kroppen kändes riktigt bra, förmodligen stärkt av tisdagens MAF-test som kändes härligt. Bad därför Samir om draghjälp de två första kilometrarna men så blev det inte riktigt. Innan första kilometermarkeringen så släppte Samir tyvärr men jag ångade på så gott jag kunde och kände att detta gick ju bra och smärtan i hälsenan försvann efter två km så det var bara att flåsa på.
Det är banne mig inte lätt att ensam hålla upp tempot men tack vare kompisen Garmin GF305 så gick det bra även i backarna. När jag närmade mig målet så kändes det som om det gått fort.
Första chocken! 32,51! Hur kul som helst. Jag som i höstas trodde att GF305 hade sprungit sitt snabbaste lopp. Där ser man att man kan träna upp sig rätt så mycket om man ligger i. När man tittar på bilden nedan så är pulsen faktiskt riktigt behaglig trots tempot och det känns jäkligt bra.


                                                               
 
Sen kommer man hem och får andra chocken.
Startnummer 37264 och startgrupp 11! Jäklar där fick man för att man inte sprungit Göteborgsvarvet på några år. 30 tusen som skall springas förbi! Hur skall detta bli? Jag vet sen tidigare lopp att det blir ett jäkla sicksackande som tar på krafterna. Äh får väl försöka låta bli att vara löjlig och ta det lugnt och låta det ta den tid det tar. Hmm inte lätt.


Nu skall det laddas upp med en vecka på Medelhavet. Alltså segla runt och sitta still dricka och äta och gå upp tre kilo lätt som en plätt. Men här hemma hoppas jag ni alla tränar på som vanligt så ses vi snart i spåret igen. Kanske jag kan återkomma med slingor ifrån Grekland.


Kalimera
   
   Christer


Bra start, sedan bensinstopp

Då var jag tillbaks i lunchrusningen idag. Jag, Christer och Claudio var uppe i Skatås och sprang var sin runda. Här ser ni hur det ser ut för mig nu för tillfället.


 • Kort uppstartsfas: 5:08 min/km
 • Kraftfull första kilometer: 4:01 min/km
 • Sinande krafter: 4:49 min/km
 • Bensinstopp: Promenad i 150 meter
 • Avslutande lunk: 5:08 min/km

  (Snittpuls runt 90% även idag)

Orken räcker alltså fortfarande inte till för några längre utmaningar men kortare sträckor känns benen som i fornstora dar. Jag hoppas att det snart börjar släppa för det är sannerligen inte roligt att springa när man inte orkar mer än ett par kilometer innan man börjar fundera på promenad. Härmed tillkännager jag att jag inte ställer upp i helgens Lerumslopp utan låter knäet vakna i lagom takt.

Även idag klämmer Christer in en liten blänkare: nytt världsrekord på åttan idag, 4:08 min/km i snitt. Det var den nya sommardressen som gjorde det! Claudio var tagen av stundens allvar och lyckades inte slå sitt tidigare rekord på femman. I nästa vecka hänger jag med som hare och då ska vi nog komma under 25 minuter som för närvarande är den magiska gränsen.


Tillbaks till stugan för stretch och dusch så väntade denna lilla krabat på att bli utsläppt i skogen. Ormar skall hålla sig utomhus - mardrömmar väntar i natt!

Snok


/g b g j o g g   - Samir

Back in the days

Efter ett glädjande besök hos sjukgymnasten (som kunde konstatera att jag inte hade någon pågående inflammation och inte några svaghetstecken i ledband eller omgivande muskulatur) är det alltså fritt fram att så smått öka träningsdosen igen. Första passen måste hållas på plan mark för att inte fresta på knät men i övrigt fick jag inga stränga förhållningsorder.

In i träningsschemat igen alltså! De långa 12,5 och 16 kilometersrundorna är uteslutna så här i början och istället har jag ett utmärkt läge att återvända till forna rundor. Åter till vägarna där allt började en gång i tiden...

Låt oss återvända till hösten 2007 då min löparkarriär tog fart.
 • Reinfeldt var statsminister
 • En liter mjölk kostade 6.50 kr och bensinen gick loss på 12.30 kr
 • I radion spelades "The Worrying Kind"
 • och det som löparsverige förmodligen minns starkast - gbgjogg basunerade ut MAF-träning som oöverträffat recept för framgång.

Jag gav mig alltså ut på en av de populära rundorna från den tiden; 4,7'an ner mot Aspens badplats.

Lerum karta 4,7 km efter skada

Huvudet hade inte tappat lika mycket som ben och lungor och därför inledde jag i 4:30-fart utan att fundera så mycket på orken. Hjärtat fick sig en chock och hade efter en knapp kilometer stånkat igång i häpnadsväckande 171 slag, runt 10 slag högre än vad som krävdes för en månad sedan. Efter denna topp sänkte jag tillfälligt farten för att inom kort återgå till utsatt tempo. Avslutningen av denna lilla runda gick i 4:40-fart och stackars pumpen fick sig en omgång som aldrig förr. Nytt personligt HR-rekord räknat på genomsnittet.

Lerum 4,7 km efter skada

Sträcka: 4,66 km
Tid: 21:45 min
Tempo: 4:39 min/km
Puls: 164 slag (90%)


I övrigt vill Christer rapportera om ett MAF-test på åttan i Skatås idag. CJ susade fram i 4:49-tempo på måttliga 132 slags puls, identiskt med sitt MAF-test från i november som då låg på 5:27. Mycket starkt jobbat - varma gratulationer från oss på avbytarbänken! Själv skall jag försöka prestera ett MAF-test så snart kroppen är redo för 5 km plus uppvärmning.

/g b g j o g g   - Samir

Trippmätare t.o.m V.16

Christer kör på i 30-kilometerstakt och Samir laddar stolt på med fyra färska kilometer. Förhoppningsvis är detta starten på en ny vår för löparduon.
Trippmätare t.o.m V.816

/g b g j o g g

Fyra smärtfria km

För första gången på ett tag har löparglädjen innfunnit sig i Lerum. Nystretchad och ångande varm  behöver jag absolut skriva av mig!

I veckan besökte jag ortoped nummer två i hopp om att få nya rehab-tips. Denna gången fick jag ta med mina löpskor och visa upp mig på löpbandet. Denna sakkunnige herre upptäckte att jag ändrat löpsteg i samband med övergången från häl- till framfotalöpning och när jag fick bildbevis såg jag tydligt att jag landade snett i varje steg. Mitt tidigare ganska neutrala löpsteg hade gått över till pronation och för att inte slita ytterligare på mitt sargade knä så fick jag lägga fram plånboken och köpa mig fri från skadan.

Från och med nu är alltså Asics GT-2130 Guds gåva till löparknäet.

Asics GT-2130***
Löparsko för ett pronationslöpsteg. Stötdämpad med Gel i häl och framfot, förstärkt med stötdämpande Solyte-mellansula som ger ökad stabilitet och bättre kraft i frånskjutet. DuoMax-kil som motverkar överpronation och med stabiliserande Space Trusstic- mellanfotsbrygga för bättre vridstyvhet och rörelsekontroll. Slitstark yttersula i AHAR+, kompletterat med blown rubber-behandlad framfot. Innersko i skön PHF.
***

Så där studsade jag runt i den sköna PHF'en med DuoMax-kilen som knästöd och lyssnade till fåglarnas kvällsserenad. Ganska kraftig kontrast till decemberlöpningarna i mörkret!

 • Sträcka: 4,02 km
 • Tid: 19:28 min
 • Fart: 4:51 min/km
 • Puls: 156 (86%)
Inte snabbt och med mycket ansträngd puls kom jag hem efter fyra glada kilometer. Ingen smärta - kanske är jag på väg tillbaks? På tisdag besöker jag sjukgymnasten för att få tips om hur jag lämpligast bygger upp muskulaturen i och omkring knäet.

/g b g j o g g  - Samir

Jympapuls

Idag var det 63 minuter Friskis & Svettisjympa som stod på schemat

Nog så ansträngande för kroppen men kanske inte för konditionen. Jag trodde nog att pulsen ibland skulle rusa upp lite mera men man kan bli helt slut på olika sätt alltså. Armhävningar i en liten stund ger samma puls som ett långsamt löppass. Men nu var det ju gudskelov inte armhävningar hela tiden.
M a o så behöver den som jympar komplettera med joggning för att få upp flåset och som jag skrev igår så behöver joggare absolut varva med jympapass för styrka och smidighet.

        Puls på jympa

Inga kommenterar på det jag skrev igår? Jag följer Slimslender, Benet, Grötlunkarna och givetvis gbgjogg och alla är nu mer eller mindre skadade!  Det kan inte vara en tillfällighet. På jogg.se kan man följa en mängd trådar som handlar om folk med olika bekymmer. Jag är övertygad om att vi springer för långt och har en för ensidig träning. För det konstiga är att när vi väl är skadade då börjar vi med uppbyggnadsträning som tåhävningar, simning, cykling osv.
Men nog snackat om det ämnet.

Imorgon är det dags för ett lunchspring igen och jag hoppas vi är tre som kutar.

           Christer

Joggarebloggareskador

Vad är det jag läser?


Inte läser jag många bloggsidor men nu är ju i princip alla bloggjoggare mer eller mindre skadade.
Vad gör vi för fel?
Springer vi för ofta?
Springer vi för långt?
Blir det för ensidig träning?
Mitt svar på dessa frågor är JA.

Själv hade jag sju veckors vila pga en ömmande hälsena och inte är den bra ännu men väldigt mycket bättre.
Jag springer därför helst inte längre än 10 km vilket absolut räcker om man skall springa halvmaraton. Jag tror inte ett skvatt på de som säger att man måste vänja kroppen vid långa distanser genom att successivt öka distansen för att nästan göra en halvmaraton innan man skall springa halvmaraton. Jag har själv provat.

Sen är det alldeles på tok att bara springa och springa utan att träna kroppens andra muskler. Nä ta en dag eller flera i veckan med vanlig jympa som stärker musklerna runt våra seniga löparmuskler.
Det om detta.


Min egna löpning som numera består av tre eller fyra pass i veckan går just nu väldigt bra. Äntligen tillbaka efter långt uppehåll. Idag var det åttan som vanligt i 4.40 tempo ända fram till sex km då jag blev upphunnen av löpsteg som fick mig att öka takten. Vi sprang tillsammans de sista två i 4.04 tempo trots att där är en hel del uppför så just nu känns det gott i spåret. Tack du okände löpare som blev draghjälp.


 


         image152

 Imorgon återkommer jag kanske med en pulsrapport ifrån 70 minuters jympapass på Friskis.

Tills dess,  ta det lugnt

   Christer

Trippmätare t.o.m V.15

Senaste veckan.
31 respektive 2 km lades till tabellen.

Trippmätare t.o.m V.815

Över och ut.

/g b g j o g g

Frisk men inte kry

God morgon löparvänner!
Många hänger på låset varje morgon för att få läsa om Samirs återkomst i löparspåren. Dessvärre blev söndagens come back ett magplask.


Frisk från en segdragen förkylning var jag på riktigt gott humör när jag snörade på mig löparkläderna på söndagskvällen. Eftersom jag inte kunnat konditionsträna på ett tag skulle det bli riktigt intressant att ge sig i kast med ett MAF-test direkt. Hur mycket hade jag tappat sedan senaste MAF-en som ju landade på 4:54.

Klockan laddad och pulsbältet spänt, fem kilometer med 149 slags puls väntade. Efter en kortare uppvärmning påbörjades så MAF-testet och tidigt in på första kilometern märkte jag att jag var tvungen att sänka tempot avsevärt för att ligga på MAF. Vid ca 5:45 min/km hittade jag en stabil MAF-puls och jag puttrade på i maklig takt.

Tyvärr gjorde knät sig tillkänna redan efter ca 2 kilometer och jag fick avbryta övningen för att inte stressa mitt sargade knä. Istället promenerade jag hem ackompanjerad av småfåglar och med en växande oro i bakhuvudet.


Om tre veckors vila inte räckte - hur lång tid skall denna rehabilitering ta och hur f-n skall jag hinna i form till Göteborgsvarvet?


/g b g j o g g  - oroad Samir

Trippmätare t.o.m V.14

En försenad men specialbeställd trippmätare (Christers sponsorer kräver bevis på hans framfart) presenteras på detta vis några dagar försenad. Anledningen till detta har vi redan snyftat om men utan ytterligare utfyllande text är det så dags:

Trippmätare t.o.m V.814

Gapet blir mindre och mindre för varje vecka men nu när pencillinkuren börjar närma sig sitt slut så skall väl även avbrottet från löpningen snart vara över. Och då skall  det avverkas kilometer igen!


/g b g j o g g -  Samir

Vi växer


Nu var vi fyra.


Peppe startade upp sin gbgjoggkarriär idag genom att promenera runt femman med ett snitt på 11min/km.
Själv sprang jag åttan (igen!) ja jag vet att det börjar bli tjatigt men det är så lagom att man hinner åka turochretur Skatås, springa, duscha och köpa baguette på Tempo på en tvåtimmarslunch. Kvällar och helger får ägnas åt natursköna skogsjoggningar.

På fredag har Claudio lovat hänga på och Peppe står där säkert med väskan i hand igen. Börjar likna Forrest Gump det här.


            Massarunners


Kanske får vi se Samir på fredag också men inte i spåret antar jag. Men välkommen till jobbet igen.


 
Imorgon torsdag blir det jympa för min del, så då blir det andra delar av kroppen som får sitt, nog så viktigt.


Ha d gott
     Christer


SB på Åttan

Vilket ansvar att axla. Att vara bloggansvarig alltså.


Efter att på Discovery sett ännu en timma om ett gäng som försöker komma upp på Mount Everest så inser man att det finns jobbigare saker att ägna sig åt än att rusa runt på skatåsåttan. Grabbarna på Everest hade som mål att klara 500 meter på fem timmar!


Just det, jag har lagt ännu ett varv på skatåsåttan bakom mig.
På vägen dit på måndag lunch blev jag uppringd av Ronny som gjorde mig både tvärilsk och ledsen och den känslan satt kvar när jag omklädd gav mig ut på spåret. Redan efter 100 meter kände jag att detta skulle bli bra. 2km på 8,20 och sen kommer det en del backar, konstigt nog mer uppför än nerför, så det tempot gick inte att hålla men 6km senare spurtade jag i mål på 34,56 och det var den snabbaste åttan sedan i september. Tack för det Ronny. 

                                                                  

Det känns toppen att till slut fått tillbaka fart och flås efter sju veckors löparstopp p g a hälsene problem. Detta sagt till alla er där ute som sitter med skador och förkylningar. Kämpa på alltså.  

Bara för att fira gårdagens åtta så stack jag ut hemmavid direkt efter jobbet idag.
9km senare hade jag i fint väder lyssnat på både fåglar, träffat vänner och sprungit utefter havet där man kunde se laxfiskare, sjöfågel och jollar som tränade.

Onsdagens schema: Lunchlöpning med den nye medlemen i gbgjogg, Claudio,  som i fredags startade upp med en femma i Skatås. Ja du Samir det är många som knackar på och vill vara med när du inte är där och försvarar din plats.


Lubba på

      Christer


Tillfälligt avbrott

Samir har tillfälligt avbrott i joggbloggandet.

 • Fortsatt förkylning med halsont och feber gör att skorna får vila i några dagar till.
 • Trassel med bredbandet.

Återkommer så snart virus och brandväggar är på rätt köl igen. Christer håller säkert bloggen uppdaterad under tiden. Jogg on löparvänner! Knät är förhoppningsvis ok igen - jag har dock  inte fått möjlighet att testa ännu./g b g j o g g - Samir

Om konvalecens

Så vad pysslar Samir med nu när han blivit ombedd att hålla sig borta från löparstråken?

Inspiration
Jag har varit nere på biblioteket och lånat de senaste numren av Runners World. Således har jag samlat på mig massor av nyttiga tips att testa när jag fått körförbudet hävt. Säkert 3-4 olika intervallidéer, stretchtips men även nedslående kommentarer från löpareliten (herr Colding) om vad som är snabbt och vad som är ruskigt långsamt när man pratar långlopp.


Stretching
Fem till sex gånger per dag (allt enligt läkares inrådan) stretchar jag utsida lår för att om möjligt li av med löparknät. Utsidan tar ca 10 gånger längre att stretcha än exempelvis framsida lår och dessutom känns det inte riktigt som att det "tar" när man stretchar.

Utsida lår


Löpning
Tyvärr inte, men till helgen ska skorna på igen! Jag har ju exempelvis ett bortglömt MAF-test att avverka.


/g b g j o g g - Samir

Globetrotter Forerunner

Så har GF305 varit ute och testat satelliterna i Blekinge också.

I 14 graders sol och en fin bana i Karlskrona så kändes det som om våren till slut är på väg. Det var faktiskt shortsväder men det hade jag ju inte stoppat ner några i resväskan så det fick bli overallen men utan lånkisar och bara det är ju en fröjd. 
Karlskrona
Hade det inte varit så många flanörer vid Bastasjön så vete tusan om jag inte klivit i. Nu fick det bli en enklare avskjöljning av överkroppen innan det var 40mil hem till Göteborg igen.

Detta var nog första gången sedan innan jul som jag inte kände något i hälsenan och antingen var frånskjutet för dåligt eller så börjar den bli riktigt bra. Och det bådar ju gott inför vårens utmaningar.

Imorgon är vi påt igen
   Christer


Trippmätare t.o.m V.13

Beklagar verkligen att måndagsrapporten ännu en gång var försenad. Denna gång hävdar vi force majure på grund av att våra värdar blogg.se fått lite trassel med övergången til nya system. Vi är ju själva i branchen och har full förståelse för det inträffade.

Trippmätare t.o.m V.813


Det går fortsatt en aning slött i räkneverket - Samir har löparförbud på grund av knäskada och tillbringar kvällarna med att stretcha IT-senan, mer om detta i ett separat inlägg inom kort. Christer som hade alla möjligheter att segla ikapp i statistiken hade dessvärre vädrets makter emot sig och mäktade endast med dryga en och en halv milen föregående sjudagarsperiod.

/g b g j o g g

RSS 2.0