Lerumsmaffe i september

Även denna månad har jag skjutit på MAF-testet in i det sista. Nu var det den segdragna förkylningen som gjorde att jag inte ville ut och testa mig och riskera att få ett dåligt resultat, men detta var min sista chans eftersom det är månadsskifte på onsdag och jag har andra åtaganden imorgon.


MAF-tempot stegras successivt trots att jag sedan länge övergivit den regelrätta MAF-träningen och istället har ett mycket varierat träningsprogram. Sannolikt är det så att alla former av regelbunden löpträning har positiv inverkan på konditionen och därmed också MAF-tempot. Hade jag kört backträning tre gånger i veckan så nog hade jag allt förbättrat min MAF-tid då också...Km min/km puls
1-3 km uppvärmning
4 km 4,48 148
5 km 4,45 148
6 km 4,36 150
7 km 4,34 149
8 km 4,38 149
Snitt: 4,40 149


För er som inte hängt med i MAF-tabellen på ett tag så kan jag meddela att detta är två sekunders förbättring jämfört med föregående månad. Inte så speciellt mycket, men det är inte heller så överraskande då jag fightats mot dagisbacillerna i snart två veckor nu.


/ g b g j o g g   - Samir

Lite snabbare på milen

Jag har tagit det lugnt med löpningen några dagar eftersom förkylningen inte riktigt velat släppa. Jag har varken snuva eller hosta längre men det känns inte riktigt bra i halsen och jag känner mig lite halvrisig.


Men ikväll hade jag tänkt ge mig ut på ett långpass och tjäna in några kilometer. Redan efter 2-3 km kände jag att det inte alls kändes kul att springa långt och istället växlade jag ner för att göra en bra tid på milen.


Så efter att ha inlett första 4 km på 18:40 (4:40 min/km) så fick jag trampa på rätt bra för att komma under 45 minuter som verkar vara min nivå för tillfället. Sista sex gick på 4:22 min/km i snitt och jag passerade mållinjen på 44:49, nytt personbästa med 10 sek!
Som vanligt är det latmasken som sätter stopp för ännu bättre tider, jag fixar ju exempelvis femman på runt 21 minuter och borde kunna göra bättre ifrån mig på dubbla distansen med lite bättre psyke eller eventuellt en löparkompis med lite jäklaranamma. Var är Christer? Ja - han ligger väl på däck någonstans i Medelhavet och lapar sol.../ g b g j o g g   - Samir

Kvällsintervall 6x1000

Kort resumé från gårdagskvällen:

 • Iväg klockan 21:00.
 • Lätt jogg 3,5 kilometer.
 • 6 x 1000 meter på bana med 4:08 min/km i snitt.
 • 45 sek vila mellan varje.
 • Blandad jogg och promenad på hemvägen. Helt utpumpad!
 • Hemma igen 22:15.
Det var betydligt tuffare med 15 sekunder kortare vila. Jag hade med mig en del mjölksyra ut på varje ny kilometer och hela finessen med att korta viloperioden är ju att kroppen skall lära sig transportera bort mjölksyra fortare. Nästa gång blir det bara 30 sekunders vila och efter det är det dags att öka till 7x1000./ g b g j o g g    - Samir

Rekordsummering

Ett år in i löparkarriären kan man ju plocka fram sina snabbaste tider på några intressanta distanser. Jag har mest sprungit 8-12 km men på bra dagar så spurtar jag och därför går det att plocka ut godbitar till sprintdistanserna. Tittar man på tidpunkterna för de olika rekorden så är det tydligt att jag står under ständig förbättring, nästan alla rekord är från sommaren 2008.Samirs rekord:

Sträcka     Tid     min/km
 • 100 m     16 sek        2:40     (Del av 400m-lopp på Stenkullens IP, 2008-10-22)
 • 200 m     33 sek        2:45     (Del av 400m-lopp på Stenkullens IP, 2008-10-22)
 • 400 m     1:09 min     2:53     (Stenkullens IP, 2008-10-22)
 • 1000 m     3:44 min    3:44     (Skatås - spurt på åttan, 2009-01-18)
 • 2940 m     12:00 min    4:05     (Coopers Test, 2008-12-27)
 • 5000 m     20:44 min    4:09     (Lerum, 2008-12-27)
 • 10000 m     43:41 min    4:22     (Lerum, 2008-11-26)
 • 21,1 km     01:37:32    4:37     (Göteborgs Halvmarathon 2008-10-11)
Jag är tveklöst mest nöjd med tiden på 5000; där behöver jag endast förbättra min tid med 39,9% för att nå världseliten. Sämsta resultatet är rimligtvis tiden på 100 meter där jag behöver kapa 50% för att komma ikapp Usain Bolt och vara riktigt nära 9,69 sek.
McMillans tempokalkylator (länk till höger) säger att jag har potential att förbättra mig på en rad sträckor. Närmast till hands ligger 10km där jag vet att jag inte gett allt utan allt som oftast säckat ihop på slutat på motivationsbrist.


Rekord är ju till för att slås och detta spikas härmed som mina aktuella friidrottsrekord anno 2008. To be continued...

/ g b g j o g g    - Samir

Vägen tillbaks

...från förkylningsuppehållet var ganska krävande. Meningen var att jag skulle starta med en lugn mil i sakta mak för att känna efter men dagens pass var tyngre än väntat. Bara för att jag inte hade vett på att ta det lugnt...

Jag gav mig ut på en bana som har samma sträckning som Lerumsloppet och redan efter någon kilometer började jag snegla på klockan och försöka beräkna sluttider på kommande tävling i maj 2009.


Det var inget maxlopp men efter den förkylning som fortfarande satt i benen så var MAF-puls +1 ingen barnlek. Jag kom i mål på 47:35, en tid som hade gett mig hundraförtiofemte plats i årets lopp. Rimligtvis kan jag väl kapa 2-3 minuter i tävlingssammanhang och jag får därför sikta in mig på top-100 nästa år.


Som vanligt är eliten skrämmande långt före - i år vann Mathias Borg på 32:19. Vansinnigt bra på en sådan kuperad bana. Jag kan omöjligt förstå hur jag skulle kunna förflytta min kropp så snabbt ens i 10 km nedförsbacke!


/ g b g j o g g   - Samir

Intervallfunderingar

På marathon.se läste jag härom dagen en artikel om intervallträning och hur man lämpligast utför sina "tusingar" för maximal utveckling.

Istället för att som jag planerat öka farten för varje pass så förespråkar författaren till artikeln (baserat på intervju med Erik Sjöqvist) att man istället successivt minskar vilan och ökar antalet repetitioner för varje vecka. På detta sätt lär man kroppen att göra sig av med slaggprodukter fortare och det är ju absolut nödvändigt om man inte tänkt stanna 2-3 minuter för att vila vid varje vätskestation på tävlingarna.
Den 10:e veckan återgår man till samma pass som första veckan och får då kvitto på sina framsteg.Mycket intressant artikel (länk finns nere till höger) som jag hoppas kunna dra nytta av under mina kommande intervallträningar. Jag har ju hittils bara tränat intervall på löparbana en gång och jag kan lätt hoppa på detta tåg om jag vill.


/ g b g j o g g  - Samir

Inga sälbyxor

Snörvel snörvel - fortfarande lite krasslig, men vill ändå försöka göra något som kan gagna min löpning. Varför inte besöka närmaste löparbutik och inhandla nåt som gör en lite snabbare?


Med den tanken vaknade jag i morse och familjen hade inget val annat än att följa med och vara smakråd. Äldsta sonen (5 år) hängde med till löparhörnan och hjälpte till att leta nya snabba vintertights att springa i. In i provrummet med de fem som såg vassast ut och sedan var det manekängdags.

Då jag tidigare bara sprungit i vanliga fladdriga vindbyxor kändes övergången till löpartights inte helt bekväm och efter kommentaren "Pappa, du ser precis ut som en säl på benen!" föll valet på något mittemellan.Detta är alltså Newlines senaste vinterbyxa för löpare och längdskidåkare. Snäv men inte heltight, vindtät på framsidan varmfodrad på baksidan och med reflexdetaljer som standardutrustning. Dessa byxor skall enligt säljaren funka bra mellan +5 och -5 grader och det är ju det normala på kvällstid här i västsverige mellan oktober och april.I början på nästa vecka har jag förhoppningsvis skrämt bort förkylningen och om vädrets makter är med mig så blir det premiärlöpning med de nya byxorna.

/ g b g j o g g   - Samir

Genrep

Som det redan skvallrats om har jag varit i Skatås och tassat runt i spåret.

Otroligt roligt att byta om i M60-stugan igen och känna sig som en joggare. Det var ju nu fyra månader sedan sist.


Utrustad med nya formpressade sulor, rehab träningsschema och inte att förglömma BackOnTrackstrumpor så var det väl tusan om det inte skulle gå att springa igen.


Numera är det fem minuters promenad innan själva löpningen kommer igång som gäller, allt för att blidka hälsenorna.
Tanken är att jag skall springa två tre ggr per vecka och successivt öka distansen, men inte för hastigt utan ta det försiktigt. Hur som helst så gav jag mig iväg på åttan men vände efter ett par km och rundade Härlanda Tjärn och sen var jag tillbaka.  Tillbaka till lite promenad och nedvarvning. Ont gjorde det men inte så farligt och enligt vetenskapen så gör det inget om det gör ont under tiden bara man fortsätter med tåhävningarna.

Att klippet i steget och flåset var borta det kände jag men vi skall nog kämpa på mina nya sulor och jag.
Så här såg det ut, inte så illa efter fyra månaders vila och 60 mil på cykel men gott att det finns en del att jobba på. 
                                                                                    

Nu åker jag till Medelhavet och blir där i två veckor så man kan egentligen kalla skatåsrundan för genrep inför nystarten i oktober.  Men kanske det kommer en löprunda ifrån någon grekisk ö men inte troligt.
I oktober Samir, se upp i spåret......

/ g b g j o g g   - Christer


Trippmätare t.o.m V.38 (100 mil!)

Så var man förkyld då. Jag hade det på känn efter gårdagens bensinstopp och det är lika bra att summera veckan. Nu blir det ingen löpning för Samir på ett par dagar.


Av en slump såg jag att jag passerat 100-milsgränsen. Hade tillfälligt glömt bort detta mål. Det är väl bara att sikta vidare mot stjärnorna så passerar jag förhoppningsvis 200 någonstans på vägen.

Notera också den mikroskopiska kröken i slutet på Christers kurva. Dags för tronskifte igen?Just nu känns löpavbrottet välkommet, inte alls som förra gången då det bara var en vecka kvar till Göteborgsvarvet och paniken började sprida sig. Jag skall bädda ner mig framför TV:n och titta på några filmklassiker. Fellinis "La Strada" står först på tur och sedan blir det nog "Citizen Kane".

/ g b g j o g g   - Samir

Tungt långt pass

16,5 km idag och planen var att sätta ordentlig fart från början och försöka hålla den hela vägen. Det var alltså planen innan startskottet brann av.

Väl ute i höstmörkret ville benen inte i närheten så mycket som huvudet. Sträckan mellan Lerum och Gråbo är nästan uteslutande svagt uppför - totalt 64 meter på 8,25 km säger SportTracks. Jag var därför inte så bekymrad över att tempot låg på 4:40 första halvan; det tar jag lätt igen när det bär nedför på hemvägen!

Tyvärr var krafterna som bortblåsta när det var dags att knapra sekunder och istället tappade jag lite på vägen tillbaks. Pulsen låg på måttliga 84% men benen försökte hela tiden övertala hjärnan att en promenad faktiskt är ett fullgott alternativ till den plågsamma löpningen.


Hemma igen efter 1h16m23s och 4:43 min/km i snitt kunde jag höra benmusklerna gnälla under långbyxorna. En dusch och lite kvällsfika och sedan horisontalläge i TV-soffan, idag var det riktigt tungt. Kanske är det den där förkylningen som jag trodde att jag skrämt bort?


/ g b g j o g g   - Samir


(Om någon undrar hur det går för Christer så kan jag rapportera att han faktiskt skådats i Skatås tidigare i veckan. Den skadeskjutna löparen är uppenbarligen för blyg för att annonsera sina framsteg i detta forum men jag ser det som en stor framgång att han i varje fall varit ute och luftat löparkläderna.)

Bohusmil och Stenkullenintervall

Sista helgen för året på sommarstället? Jo nu var sommaren definitivt bortblåst i Lysekil och långbyxorna åkte på för första gången denna säsong. Bara 4 plusgrader på natten...

Lördag: Milen med fartökning. Sista 5 km på under 22 minuter, mest på grund av tristess. Det kändes för första gången trist att lufsa runt i MAF-tempo och en ökning till 90% belastning i uppförsbackarna gjorde passet lite mer intressant.


Söndag: Jag har kommit två veckor in i 100pushups-programmet och det var dags för andra kontrollen. I första testet klarade jag 24 armhävningar på raken och nu orkade jag ytterligare 10, en ökning med 42%, ja man får försöka hitta saker att motivera sig med då det känns riktigt långt till 100.
I morgon börjar tredje veckan och då börjar det hetta till ordentligt. En kraftig ökning av antalet repetitioner jämfört med tidigare. Stackars triceps...

Måndag: Stort tack till Henrik för tipset om hur man lättast får tillgång till löparbanor i Lerum. Kvällen tillbringades i mörkret på Stenkullens IP och på schemat stod intervallträning, 6x1000 meter med ståvila. I vanlig ordning rusade jag iväg som en tok första kilometern och detta syns tydligt på bilden nedan.


Snittfarten var 4:02 min/km och snittbelastningen 85,4 %. På andra kilometern var jag uppe och nosade på 96%. Jobbigt jobbigt men intressant att testa formen på en helt slät bana utan förädiska motlut eller hjälpande nedförsbackar.!

Jag kommer definitivt att göra fler besök på dessa banor. Till att börja med skall jag ge mig i kast med riktiga rekordförsök på 5000 m och 10000 m och sen har jag ju ett Cooper-test att följa upp. Men detta var allt för denna helg; tack för visat intresse!


/ g b g j o g g   - Samir

Intervall med graf

Förkylningstider på dagis, förkylningstider hos grannarna. Baciller högt och lågt men löparfenomenet från Lerum håller än så länge sjukdomarna stången. När jag vaknade i morse så var det möjligen lite lite lite rossligt i halsen, men jag tvingade bort tankarna på detta och sköljde bort angriparna med en kopp hett kaffe.


Dagen förflöt i sakta mak med besök på lekplatser följt av bullbak och dagishämtning. Jag är ju föräldraledig denna höst och har massor med tid över att reka nya banor att träna intervall på. Vad jag vet så erbjuder Lerum inga löparbanor till allmänheten på kvällstid så jag får hålla till godo med gång/cykelbanorna och försöka pricka in de planaste delarna av samhället för dessa övningar.


När barnen somnat var det dags för nya försök på lång intervall, 6x1000 meter med en minuts ståvila. De sex kilometrarna skiljer sig åt höjdmässigt och det är förklaringen till de varierande tiderna. Detta blev tredje försöket på samma sträcka, alltså ett perfekt läge för en graf!


Snittbelastningen har vid alla tre tillfällen legat mellan 84,4 % och 84,8% så de tre passen är full jämförbara. Det är med andra ord bara dagsformen och en eventuell konditionsförbättring som skiljer passen åt.


Temperaturen sjunker så sakteliga men ikväll var det 13 plusgrader och fortfarande shortsväder. Jag förmodar att farten automatiskt sjunker när långbyxor och andra vinterattiraljer åker på.


/ g b g j o g g   - Samir

Årskrönika

Årskrönika i september?
För ett år sedan, den 10:e september 2007 tog Samir sina första stapplande joggsteg sedan idrottskarriären avslutades 12 år tidigare. Det som fick mig att försöka förändra livet som soffpotatis var en skräckfylld upplevelse samma sommar då jag inte ens orkade med 15 minuters fotbollsspelande med barnen på midsommarafton utan fick avbryta för att inta horisontalläge för att inte förlora medvetandet.

Nedan har jag försökt sammanfatta mitt första år som löparmotionär. För egen del har det varit nyttigt att minnas tillbaks och skriva biografi men jag inser att det är ett långt och för många tämligen ointressant inlägg så jag tar inte illa upp om du slutar läsa här.


Livet som löpmotionär tog sin början klockan 20:30 den 10/9 2007 på en 4,87-kilometersslinga genom Lerums centrala delar. De två första månaderna höll jag mig på hemmaplan, relativt nära hemmet för säkerhets skull.


Initial form

Första joggen var alltså 4,9 km och tog 33:12 minuter, tempo 6:49 min/km. Detta pass växlade mellan lätt jogg och promenad med blodsmak i munnen. Jag minns inte att det var trevligt någon gång…


Christer manar på
Det dröjde inte många veckor innan Christer fick nys om mina löprundor på hemmaplan och stillsamt men likväl enträget bjöd han med mig till Skatås vid upprepade tillfällen. Nu skulle det dröja ända till mitten av november innan jag tog mod till mig och vågade följa med på en löprunda med Christer på lunchen.

Så här dags hade jag hunnit införskaffa en GPS-klocka och statistiken därifrån säger att vår första gemensamma tur var 7,79 km lång och tog 39:48 minuter. Tempot var måttliga 5:06 min/km men min stackars puls låg i genomsnitt på 89 % av min maxpuls. Christer fick släpa benen efter sig och undrade nog vad det var för sorglig varelse han tagit med ut i skogen…


Vikt, puls och ork
Under hösten 2008 fick jag snabbt löpningen som en naturlig del av min fritid och veckodosen låg stadigt på 3-4 pass/vecka. I rask takt förbättrades uthålligheten och vid slutet av året sprang jag 6 km med 4:46 min/km i snitt.

Min utgångsvikt då löpträningen startade var 90 kilo och på mina 191 cm resulterade detta i ett BMI på 24,7 vilket var på gränsen till övervikt. Nu var inte löpträningen tänkt att vara någon bantningskur utan det var snarare den allmänna orken som jag ville förbättra. Det var inte särskilt kul att komma direkt från jobbet och stupa i soffan varenda dag, varken för mig eller för resten av familjen.


MAF-eran, december 2007

Så här dags hade jag och Christer fått upp ögonen för den lågintensiva träningsformen som blivit på populär i jogg-Sverige, nämligen MAF-träning. Konceptet går ut på att du bedriver all träning med måttlig ansträngning (runt 81% av maxpulsen) och på så sätt lär kroppen att effektivare använda fett som energikälla. Denna typ av träning är också mycket skonsam för kroppen och skulle vara ett utomordentligt sätt att slippa skador på (pyttsan!).

Så de sista veckorna på året så bedrevs det en hel del MAF-träning i Skatås på luncherna och regelbundna MAF-test visade att träningen hade effekt. På några månader hade min MAF-fart sjunkit från 5:42 minuter per kilometer till 4:54 och Janne W på jogg.se stod högt i kurs hos gbgjoggarna!


Bloggande

I samma veva som jag och Christer kom igång med våra gemensamma lunchrusningar i Skatås började vi också att blogga. Den 19 november skrevs det första inlägget och sedan dess har vi hunnit publicera ytterligare 188 intressanta, nåväl, betraktelser om löpning och ämnen som gränsar till motion.


Halvtisdstatistik, 6 månader från starten
Skatås 8’an - 7,81 km på 38:10 minuter, tempo 4:53 min/km. (29 feb 2008)
Vårtrassel

När julhelgerna så var avslutade och jag började blicka fram emot våren så kom de första bakslagen. Först en vadskada, antagligen som följd av för intensiva tåhävningar hemma i trappan – tack för träningstipset Christer! Detta höll mig borta från löpningen i en vecka och detta uppehåll kändes som en evighet när jag nu vant mig vid att löpträna varannan dag.

Det skulle dock snart visa sig att bara en veckas frånvaro är att beteckna som lyx när det verkligen smäller till.

…för i början av mars överansträngde jag mitt vänstra knä och fick lära mig allt om diagnosen ”löparknä”. Denna skada höll mig borta från träningen i två månader och just när det kändes som att jag var på rätt väg skademässigt så sprang jag på en dunderförkylning som höll mig sängliggande i ytterligare tre veckor.

Så efter 12 veckors träningsuppehåll hade jag nu bara sex dagars uppladdning inför vårens stora löparfest; inte direkt optimalt.


Göteborgsvarvet

Med sex dagars uppladdning, totalt 13 km träning var det så dags att försvara gbgjogg’s färger i min första löpartävling, Göteborgsvarvet.

Så här i efterhand minns jag mest att det kändes långt och ansträngande redan efter 5-6 km och att musikunderhållningen gav mig förnyad energi att fortsätta ytterligare en bit. Halvvägs in i loppet gjorde sig knät till känna och från Götaälvbron och hem till Slottskogen var det en smärre pina att springa. Men i mål kom jag och medaljen ligger fortfarande framme i vardagsrummet – jag är där lite då och då och tänker tillbaks på vedermödorna förra våren och planerar nästa års kanontid.


Knäskydd och stretching

Kort efter min första halvmara började knäskadan släppa. Jag fick tag på ett knäskydd som gjorde underverk och tillsammans med tålmodig stretching försvann mina knäproblem under juni. Jag har givetvis fortsatt stretcha för knätrassel har jag fått nog av.


Bakom varje tapper friidrottare...
...står ofta en tränare och coach med förmågor utöver det vanliga. I friidrottslandslaget får Yannick Tregaro och Agne Bergvall mycket beröm för sitt jobb med våra svenska världsstjärnor och nyckeln till min löparframgång (jodå - jag springer fortfarande ett år efter starten och ser det som en stor framgång!) heter Christer. Utan dig hade jag tveklöst avbrutit löparkarriären när frosten kom och sannolikt inte återupptagit träningen till våren.

Nu blev vinterns lunchlöpningar i Skatås något att se fram emot och de korta perioder som vi var likvärdigt tränade var det riktigt inspirerande att mäta sina krafter och jämföra MAF-värden. Tack Christer och välkommen åter med nya friska fötter så inleder vi satsningen mot nästa års halvmara runt Götet!


Avslutande statistik

Skatås 8’an - 7,79 km på 33:49 minuter, tempo 4:21 min/km.

Viktigaste av allt är väl dock att jag mår mycket bättre nu. Några bälteshål tunnare och med betydligt mer energi än tidigare.Siffror från året

 • Högsta tempo: 4:15 min/km, från personbästat på 5 km.
 • Högsta snittpuls: 167 slag (92 %) från Göteborgsvarvet.
 • Längsta löprunda: 21,23 km, Göteborgsvarvet
 • Värsta löprundan:  I mars 2007 då jag vid 21-tiden stod 8 km hemifrån i -3 grader och snöfall med trasigt knä och ingen mobiltelefon.
 • Höjdpunkt: Den första oktober 2007 då jag till slut tagit mig över det första trappsteget och orkade springa 5 km utan att behöva gå.
 • Viktnedgång: 10 kg
 • Vilopuls: Sänkt från 62 till 41 slag
 • Antal löptillfällen: 125 stAndra året inleds imorgon, kanske blir det Skatås igen?

/ g b g j o g g 
   - Samir

Kontemplation i bastun

Nytt besök i Skatås idag för att få se lite folk som omväxling. Löparkvällarna i Lerum tenderar att bli en aning ensamma eftersom jag oftast ger mig ut efter klockan 21 då orkanen (a.k.a barnen) lagt sig.

Även om jag aldrig skulle få för mig att inleda ett samtal med någon av motionärerna på slingan så att det inspirerande att ha en rygg att sikta på när man sliter i spåret. Någon att kämpa emot även om de oftast inte är medvetna om vår inbördes kamp.


Idag gjorde jag en ny ansats mot rekordet på åttan. I fjärran drömmer jag om Christers topptid på 32:51 men huvudmålet är tills vidare att knapra sekunder på mitt personbästa 34:10. Dagens lopp kändes bra från början till slut. En stark inledning med 4:10 min/km i snitt fram tills backarna, sedan medvetet lugnare uppför för att spara benen. På toppen hade snittfarten sjunkit till 4:25 och andra halvan löptes på 4:15 min/km i snitt. När jag korsat mållinjen såg jag att mitt nya personbästa plötsligt var 21 sekunder bättre!

Sporttracks meddelar
Sträcka: 7,78 km
Tid: 33:49 (bara 58 sek kvar nu Christer...)
Fart: 4:21 min/km
Puls: 156 slag (85%)

Vädret denna dag var helt perfekt för mig. 15 grader i luften och ett mycket lätt duggregn som övergick i ihållande regn när jag sprungit färdigt. Alltså blev det full fart tillbaks till M60-stugan för en stunds eftersnack i bastun.


(Vem kvinnan med katten är förtäljer inte denna historia. Men då hon bevisligen haft stora problem med löparknän genom livet hörde hon säkert hemma i stugan)


/ g b g j o g g
  - Samir

Tungt värre

Ägnade söndagskvällen åt lågintensiv träning. 12,5 km Lerum-Floda tur och retur.

Idag var jag helt ur slag. Benen ville inte springa utan kändes tunga och sega och jag lyckades inte pressa upp pulsen över 76% under första halvan. Efter några kilometer funderade jag starkt på att avbryta och promenera hem, men jag bet ihop och lufsade till Floda i maklig takt.


På hemvägen var jag således lite tjurig och lyckades faktiskt tvinga igång kroppen genom några ruscher i backarna efter 6,25 km.

Hemvägen höll jag MAF-tempo och detta resulterade i 4:41 min/km och därmed får det förra MAF-testet ansese vara helt korrekt.

Dagens pass
Sträcka: 12,46 km
Tid: 59:59 min
Puls: 143 slag (79%)/ g b g j o g g   - Samir

Två pass

 • Förmiddag: Styrketräning. Ja, del två på resan som jag påbörjade igår.
 • Eftermiddag: Backträning, totalt 9,5 km varav 2,4 km var uppför. Totalt 114 meters stigning säger SportTracks och jag har ingen anledning att tvivla.

stigning/HR%

I dag var till och med hundägarna inblåsta i sina små villor och jag såg inte en levande själ ute. Endast några bilar som susade förbi på väg hem eller bort...

/ g b g j o g g   - Samir

100 armhävningar på raken?

Jag har just lockats med i ett kul upplägg som sorteras under kategorin "alternativ träning". Sajten hundrespushups påstår att vem som helst fixar 100 armhävningar i sträck efter sex veckors träning (30 min/vecka).


Eftersom jag aldrig varit direkt framstående i denna gren så känns det intressant att hoppa på. Idéen är att man gör ett förberedande test för att se i vilken klass man skall träna och sedan kör tre 10-minuterspass per vecka och gradvis ökar antal repetitioner. Detta kräver 30 minuter per vecka och efter sex fullbordade veckor skall man alltså kunna imponera på släkt, vänner och nyfikna grannar med 100 armhävningar i en följd.  ;)

Samir om sex veckor?Hittils har jag hunnit med det första testet som placerade mig i klass 3 (av 7) och även ett första träningspass som bestod av 54 armhävningar uppdelade i fyra omgångar. Om jag inte tappar motivationen någonstans på vägen så kommer det kanske en uppdatering om några veckor. Klarar jag 100 så lovar jag att ingen skall missa det!

http://hundredpushups.com/index.html

/ g b g j o g g   - Samir

Lerumsmaffe i augusti

Ja det blev ju september rasande snabbt i år och jag hann tyvärr inte genomföra det månatliga MAF-testet. Men så idag så sprang jag alltså förra månadens test.


Ett mycket lyckat test i ett vindstilla Lerum. Att se klockan ligga under 4:30 lite då och då gjorde gott för självförtroendet och till slut kunde jag summera dagens test enligt följande:


Km min/km puls
1 km uppvärmning
2 km 4,34 146
3 km 4,50 148
4 km 4,42 149
5 km 4,43 150
6 km 4,31 150
7- km nedvarvning
Snitt: 4,42 149

Detta var 10 sekunders förbättring per kilometer jämfört med juli och exakt en minuts förbättring från mitt första test i november 2007. Kanske har backträning och intervaller tagit skruv, eller så prickade jag bara OS-toppformen lite sent.


/ g b g j o g g   - Samir

Trippmätare t.o.m V.36

Det var en dryg månad sedan sist, men trippmätaren är och förblir en kär och återkommande företeelse i denna blogg. Publicering sker i vanlig ordning på en måndag och summerar den gångna veckans löpta kilometrar.

Som synes har Samir hittat tillbaks till gammal god form och avverkar stadigt kilometer efter kilometer. Bara 53 sådana kvar tills jubileumsnoteringen 100 mil!

Christer (och kanske även Peppe) kommer förhoppningsvis igång efter en tids frånvaro. Hoppas hoppas.../ g b g j o g g

RSS 2.0