4 st gbgjoggare

Igår slog gbgjogg nytt deltagarrekord. Sammanlagt fyra joggare var ute i spåren kring Skatås på lunchen!Alla hade vi olika förutsättningar och mål med vår träning och därför sprang vi tre olika rundor.

 • Christer höll fanan högt och sprintade runt 8'an i sub-4:20-fart.
 • Samir tog sig an den yngsta medlemmen (CM) som har som första delmål att spräcka 26-minutersgränsen på femman. Idag var vi ca 30 sekunder från utsatt mål efter att ha kämpat tappert i hettan.
 • Fjärde medlemmen PN är också mycket nära sitt utsatta mål för 2,5'an - denna dag var han endast åtta sekunder ifrån att kunna titulera sig "joggare". Nästa gång så går det säkert!

Skatåsfemman med CM
(Hastighet och stigning på femman)

För mig och Christer känns det tryggt att framtiden för gbgjogg är säkrad nu när gamla skador gör sig påminda igen. Samir besväras av löparknät som återkom efter Göteborgsvarvet och Christers hälsenor blir värre och värre för var dag som går. Det är klent virke i oss och vi är inte sena att gnälla om det smärtar någonstans!


Nu väntar ytterligare lite vila men förhoppningsvis återkommer vi med nya träningsrapporter rätt snart.

/g b g j o g g  - Fyra aktiva medlemmar!

Hundattack

Och motgångarna för Samir fortsätter... Knäproblemen efter Göteborgsvarvet hade just börjat lägga sig och jag såg med tillförsikt fram emot att komma igång med sommarträningen igen. Gbgjogg tränar ju på lunchen 2-3 gånger i veckan och det skulle bli riktigt kul att försöka hitta tillbaks till den goda formen från i mars och eventuellt kunna pressa Christer på åttan i Skatås...

...men så var det ju fredagens morgonpromenad till tåget och den fasansfulla hundattacken. Klockan var 08:10 och jag höll snabb gångfart (~9-10 min/km) på väg mot tågstationen i Lerum för vidare färd mot jobbet. En bit framför mig vid sidan av cykelbanan rastade en dam sin hund, solen sken och skolbarnen skyndade sig för att inte komma för sent. Själv började jag fundera på om jag hade pengar kvar på magnetkortet och i den vevan hade hunden fått syn på mig. Hundvan som jag är såg jag hur den lille gynnaren sprang fram emot mig för att hälsa god morgon, en sån liten trevlig hund!

Men i sista stund hörde jag så ett dovt morrande och sedan satt hundens käkar inborrade i mitt vänstra lår. Den lilla djävulsråttan släppte strax taget och tog sedan sats för att hitta mörare kött på insidan av mitt lår. Just då kom jag tillbaks till verkligheten och fick tag i kopplet. Jag ryckte till bakåt och slängde iväg jycken någon meter och backade sedan utom koppellängds avstånd. Så här dags hade även ägaren fattat vad som var på gång och halade således in dödsmaskinen.


Så istället för tågresa till Göteborg blev det ett besök hos läkaren där såret tejpades och lades om. Jag fick också påbörja en ny antibiotikakur för att om möjligt hålla undan sjukdomar och elände som sprids genom hundsaliven.

Hund_v1
(Min bild av förövaren såsom den avtecknas i mina mardrömmar)

Hund_v3
(en något mer verklighetsnära bild)Allt detta innebär att jag får vila ytterligare en tid från löpningen. Jag vill inte vila mer!!!  ;(/g b g j o g g - Samir

Trippmätare t.o.m V.20

Så har vi återigen fått fart på löparbenen och kan presentera en kraftigt stigande graf. Givetvis var Göteborgsvarvet orsaken till detta men vi hoppas på en stark sommarsäsong utan skador eller lata uppehåll.

Trippmätare t.o.m V.820

Christer är redan igång och tränar med småkillarna (soon to be gbgjoggers) och Samir vilar sitt klena knä i några dagar till.


Vi vill rikta ett stort tack till alla våra bloggläsare för stödet i samband med Göteborgsvarvet. I söndags hade vi tittarrekord då alla hängde på låset och ville höra om våra upplevelser från loppet.


/ g b g j o g g

Viljestyrka

Saxat från Strömstads Löparklubb:
"Mikael Ekvall slog till med ett riktigt topplopp i Göteborgsvarvet.
Med nytt personligt rekord sprang han i mål på 21:a plats som bästa
junior och som 5:e bästa svenska löpare. Mickes målsättning innan
loppet var att springa på under 1.10 och öppna första milen på ca 32
minuter. Trots oerhörda problem med kramp i magen som varade mellan
två och tolv kilometer!! lyckades Micke med sin målsättning. Milen
öppnades på ca 32 minuter och sluttiden blev mycket imponerande
1.09,43. Mickes insats har en bragdstämpel över sig med tanke på
magproblemen. Det är inte många löpare som hade visat den järnvilja
och sprungit i mål på ett så imponerande sätt efter sådana problem som
Micke hade. På köpet blev det ett nytt personligt rekord med 1 minut

och 21 sekunder."


(känsliga läsare varnas)

Vi på gbgjogg bockar och bugar och inser att det finns löpare som kommit betydligt längre i sin hängivelse till sporten. Vi kan inte annat än förundras över den viljestyrka som krävs för att fortsätta 19 km med så påtagliga besvär. Hatten av!

/g b g j o g g

Christers Göteborgsvarv

Varvet är avklarat och kroppen känns fin.

Den sena startgruppen gjorde att jag detta år kunde se de snabbaste efter 2km och även när de gick i mål. Jäklar vad de springer, 2km passerades efter 5.30 d v s 2,45 per km! Inte ens när jag spurtar kommer jag ner i den farten.

Men hur som helst så gick jag bort till startgruppen och slank in bland de första när gruppen passerade mot starten (förlåt). Sats försökte värma upp oss med mer armviftningar än bensprattel. Försök och vifta med armarna när ni står ihoppackade som sillar.

Starten gick och Garmin gick igång. Inga problem och fri fart nästan. Kryssandet mellan löparna började redan efter 2km då vi sprang ikapp de som startade sex minuter tidigare, undra vad de hade gjort? Sen såg loppet ut så hela vägen ett fasligt kryssande och säkerligen var det en och annan som tyckte att jag trängdes men det är inte helt lätt att ta sig fram.
Farten låg stadigt på 4.30 och det är mer än väl godkänt. Upp över Älvsborgsbron hamnade jag på fel sida betongbarriären och det var lite pinsamt så där fick jag pinna på extra snabbt. Det verkade som de stängt av den filen också för inga bilar kom. Kanske fick jag lida av den fartökningen uppför senare. Men ner på andra sidan och passerar 10km på 45 prick. Bra!
Skall inte trötta ut er mer med mer referat annat än att det var svårare att springa om i slutet då banan är trängre och många börjat gå eller springa väldigt långsamt.
Tack till alla mina supportrar utefter vägen,  konstigt vilken extra energi det ger.


Att träna gör susen alltså för någon riktigt trötthet kände jag faktiskt inte förrän de sista två och det skall man ju göra.

Sporttracks säger 4,35 i snitt och säger också att jag sprang 21270m. Undra om den sett att jag kryssade?  Säger också att pulsen höll sig på 90% och det känns också väldigt bra.


Christer puls_tempo

CJ Resultat
Väldigt nöjd med resultat och nästa år blir det att starta bland de första startgrupperna. Nästa år? Ja på måndag startar vi i gbgjogg.se träningen.
 
Ses i spåret
    Christer


Rapport efter varvet

Målgång för drygt tre timmar sedan. Men hur gick det då och vad är aktuell status?

 • Ork: 2%
 • Humör: Mycket gott
 • Skador: Löparknä och tre skavsårsblåsor
 • Sjukdomar: Inga

Jag är alltså hel och ren och redo att blogga om loppet:

Ett vackert väder mötte joggarna i Göteborg denna dag. Runt 18 grader och växlande molniget - näst intill idealiska förhållanden och inget som vi kan klaga på.

Jag startade i grupp 7 klockan 14:51 och ganska spänd gav jag mig av i 4:45-fart. Första 5 km fram till Älvsborgsbron gick på exakt 5:00 min/km och löpningen kändes kontrollerad och ansträngningen måttlig. Uppför bron tog vinden tag i oss och jag tog två kortare promenader när det blev för trångt i leden. Jag hade nu hunnit ikapp de långsammaset i grupp 6 och de blockerade det mesta av vägbanan. Inga negativa tankar dock, det var nog nyttigt med lite vila.

Över på Hisingssidan blev det glesare bland publiken och först nu märkte jag hur mycket positivt de bidragit med. Nästföljande 7 km innan nästa bro hade jag lite svårare med motivationen och farten sjönk till 5:15. Strax innan uppfarten till Göta Älvbron började jag få känningar av det löparknä som besvärat mig under senvintern.

Göteborgsvarvet karta S

Väl över andra bron tätnade publikleden igen och löparglädjen infann sig ånyo. Detta var alldeles lagom för nu hade löpningen satt sig i benen rejält - vader och lår började bli stela. Upp och ned för Avenyn och en skymt av kilometermarkering 16; nu var det alltså inte så långt kvar.

Avslutningen uppför Vasagatan och Husargatan gick på måttliga 5:35 för nu började både knä och ork säga till ordentligt. Sista kilometern minns jag inte så mycket av men när jag var inne på Slottskogsvallen så hojtade en fotograf till och fick en tjusig spurtbild när jag forcerade sista metern i hisnande 4:40-fart.

Göteborgsvarvet pace/hr S

 • Sträcka: 21,52 km
 • Tid: 1.52.31 (officiell)
 • Tempo: 5:19 min/km
 • Puls: 167 slag (91%)

Efter loppet väntade massage och en evig väntan på att Christer skulle komma i mål. Med lite tur ser vi ett inlägg från honom alldeles strax. Nu väntar förmodligen några veckors rehab för att få stil på knät och sedan drar vi väl igång formtoppningen inför OS.

Slutligen vill jag meddelat att jag är mycket nöjd med mitt första varv. Med tanke på förutsättningarna kunde jag inte hoppats på en bättre resa.

/g b g j o g g  - Samir (Bara 51 min och 10 sek efter segraren!)

Rapport före varvet

Starten går om drygt tre timmar. Men hur har uppladdningen varit? Vad är status inför loppet?

 • Ork: Bra
 • Humör: Gott
 • Skador: Inga
 • Sjukdomar: Svag förkylning
 • Nervositet: Måttlig

Jag fick en natts god sömn och en stadig frukost på det. Nu blir det pasta så snart detta inlägg landat och efter det laddning med dryck. Jag och Christer var på löparmässan vid Frölundaborg igår och provsmakade energikakor men hittade inget som föll oss i smaken.


Om jag inte svimmat så kommer motsvarande uppdatering senare ikväll. Vi ses där ute på banan!

/g b g j o g g  - Samir

Snart examen

Nu är vi klara

Nu är som sagt sista träningen avklarad innan det magiska datumet 17'e maj.

Vi gbgjoggare har verkligen pendlat mellan hopp och förtvivlan. Samir har tyvärr fått sin förtvivlan i slutet av träningsperioden och jag hade min i januari februari som visar sig vara ett väldigt mycket bättre alternativ.

Under tiden mellan augusti och maj som vi pushat varandra till att springa så har vi sprungit en väldigt massa. Jag har sprungit 101 ggr som har blivit 74 mil och 62000 kcal (motsvarande 125 st Big Mac) och Samir har minst gjort detsamma. Helt otroligt egentligen.
Vad jag tydligt kan se är att medelpulsen vid en given hastighet har sjunkit betydligt och det är roligt och säkerligen väldigt bra för kroppen. Vad jag inte trodde i augusti var att hastigheten skulle gå att förbättra såpass mycket och det är ju också väldigt kul men inte lika nyttigt.

Examen


Vi kommer givetvis att fortsätta springa och jag är övertygad om att vi nästa år i maj är flera gbgjoggare som har sprungit en massa. En del har redan börjat hänga på men ännu inte kvalificerat sig till gbgjogg.se, men snart.

Förhoppningsvis återkommer vi med grafer och tider ifrån GBG-varvet även om jag inte riktigt kan släppa malören med att ha blivit placerad i startgrupp 11 (åldersdiskriminering?).

Lycka till ni alla och förhoppningsvis dunkar jag er i ryggen ute på banan.

// Christer

Trippmätare t.o.m V.19

Återigen har vi missat att rapportera en vecka. Denna gång gjorde det absolut ingenting eftersom vår totala sträcka under vecka 18 var två kilometer.

Trippmätare t.o.m V819


Nu avbryter vi löpträningen inför Göteborgsvarvet och vilar oss i form. Den här veckan har vi försiktigt sprungit två pass och växlar nu fokus till kosthållning och mental träning.

För Christer består utmaningen i att hålla entusiasmen uppe trots en undanskymd startplats bland boskapen i grupp 11. Han får nu ladda med Voltaren och annat som ännu inte blivit dopingklassat - vi hoppas innerligt att hälsenorna håller 21 km!

För Samirs del handlar det mer om att inse att han inte alls besitter samma utmärkta kondition som för två månader utan får sikta på ett tempo som håller hela vägen utan att övergå i promenad.Ni som inte springer förväntas inställa er längs banan och heja fram oss på lördag. Plakat, hejaramsor och glädjande tillmälen är varmt välkomna!


/ g b g j o g g 'arna

Statusrapport 8/5

Förkylningen börjar släppa men fortfarande känns inte halsen ok. Vågar man hoppas på en mini-comeback till helgen? Det vore ju fint med ett par träningar innan varvet så att jag inte helt får chocken när 21 km skall läggas bakom mig.

complicated

Personbästa blir det hur som helst, bara jag tar mig runt. Den korta rapporten avslutas här. Punkt


/g b g j o g g   - Samir

Sänkt!

Uppladdingen inför min första halvmara, Göteborgsvarvet den 17/5 tycks bli den sämsta tänkbara.

Regelbunden träning från september till mars med i genomsnitt tre pass i veckan. Konditionen mätt i MAF-tempo ökade i god takt från 5:42 min/km till 4:54 och självförtroendet växte i takt med träningsframgångarna. Efter detta kom en knäskada som helt höll mig borta från löpningen i fyra veckor. Därefter två veckors förkylning med halsfluss då det heller inte blev någon löpning.

När förkylningen släppt var det dags att testa vad som hänt med konditionen och de inledande tre passen gick rätt bra även om hjärtat fick slita ont. Innan jag kommit igång igen så väntade nästa förkylning och jag var åter tillbaks på ruta ett.

Nu sitter jag hemma i TV-soffan med näsdukar, hostmedicin och Fishermans Friend och räknar dagarna fram till examinationen.

Snuva

Tretton dagar kvar och låååååååååååååååååååååååååååååååååååååååååååååångt till toppformen. Tydligen är det svårt att kombinera långdistanslöpning med föräldraskap till dagisbarn.Målsättningen är härmed sänkt från en timme och förtio minuter till att klara sig under två timmar. Hoppas att jag tar mig runt utan att knäcka mig helt och hållet.God afton löparvänner!


/g b g j o g g  - Samir

Tillbaka efter låghöjdsträning

Tillbaka efter en tung träningsperiod.

Tung i kroppen av mat och dryck och stillasittande alltså. Ingen löpning på en vecka.
Men här hemma verkar det mesta ha stoppat, ingen gbgjogg.se bloggning på en vecka borde betyda ingen träning.
Imorgon är det måndag och alla är tillbaka till sina gruvor igen och nu blir det toppning av form inför GBG-varvet. Max tio dagar att träna, d v s kanske fyra pass om det flyter på.
Nu får vi hoppas att alla håller sig friska och starka. Själv satt jag idag fyra timmar i ett charterplan och det är nog inte det man skall jag göra om man vill hålla sig frisk. Men vi får se.

En ny lärdom har jag gjort på havet då GF305 fungerar lika bra på vattnet. Jag springer lika fort som båten, alltså sju knop. Det trodde jag inte, det känns som om båten tar sig fram snabbare. Men Garmin gav mig svaret.

Milen på vatten

Sporttracks kan inte hålla reda på skalan men detta är 10,52 km med en medelhastighet av 4,34/km, 7 knop alltså. 

Tio träningsdagar kvar, kom igen!!!

Ses i spåret

     Christer 

RSS 2.0