Maxpuls med coach

Idag tog Christer ut mig på en kortare löpning i Skatås med två syften. Dels fick han en chans att testa hur de nyinköpta Asics-skorna passar sina slitna fötter och dels en chans att skrämma livet ur mig i en kraftig uppförsbacke. Tråkigare kan man ha på lunchen!

Just denna testbana använde Christer vid sitt förra (enda?) maxpulstest så självklart skulle denna passa även mig.
Ombyte på en blåsig parkeringsplats och sedan rätt in i skogen där 2,3 kilometers uppvärmning väntade.

Christer hoppade av efter halva sträckan för att hinna förbereda coachningen i backen och under tiden skakade jag loss på stigarna. Efter uppvärmningen svängde jag ut på den asfalterade testbanan där en kraftig och lång uppförsbacke väntade:
Maxpuls med Christer

Full fart (max 3:15 min/km) uppför så långt benen bar var chefens order och översatt till min lungvolym innebar det 280 meter innan jag fick motorstopp med 177 i puls.

Kanske finns det 4-5 slag ytterligare att klämma ur hjärtat i tävlingssammanhang men det teoretiska 189 glömmer jag tills vidare. Tack för din insats Christer!


/g b g j o g g - Samir

Hej avkrok!

Medan Christer satt och filade på de sista kapitlen i sin avhandling "varför man gör klokast i att lyssna på kroppens signaler" så krängde Samir på sig fulla löparmunderingen och styrde kosan norrut mot det krigsdrabbade Gråbo.

Redan efter två kilometer mötte jag Lerum Friidrott som också var ute och luftade lungorna så tydligen är detta den optimala löpsträckan för oss som bor i Lerum.

Hej Gråbo


Med talbok i lurarna funderade jag inte en sekund på tempo, kadens eller löpteknik utan lät bara benen gå i det tempo som de ville. På vägen till vändpunkten i Gråbo innebar detta 5:27 i fart och en puls på 141 (75%).

En fikapaus (1,5 dl vatten) på en mörk busshållplats och sedan hemåt igen. Vattenpåfyllningen gjorde gott, aldrig tidigare hade jag väl fått en kick av ospetsat drickvatten (!), och hemvägen avverkades i 5:23-fart med tre slags förhöjd puls, 76%.

Något längdrekord blev det alltså inte ikväll, jag hade överskattat avståndet till denna avkrok men jag fick åtminstone testat vätskebältet.

/g b g j o g g - Samir

Trippmätare t.o.m V.04

Sådär ja, ytterligare en vecka till handlingarna. Christer hade förhoppningsvis sin sista vilovecka på grund av hälsenan och Samir körde tre kvällspass i mörkret vilket resulterade i 33 km i grafen.

Trippmätare t.o.m V804

Det är förresten kul att rapportera att vi under veckan fått uppgift om att en ny Lerums-joggare sett dagens ljus (eller snarare kvällens avsaknad av detsamma). Vi låter joggaren vara anonym så här i träningens linda men inom kort kanske en tredje musketör avrapporterar sin träning i denna blogg. Det har kännts en aning ensamt här under 2008.

Nu bär det strax av på långrunda i grannskapet. Gråbo skall få finbesök från storstadsjoggaren. Utrustad med vinterkläder, mp3-spelare, stegräknare och vätskebälte = packåsna.

/g b g j o g g - Samir

Snopet på 5 km

Lördagslöpning och försök till personrekord på 5 kilometer. Härom dagen skrev jag ju om den magiska serien 22/45/1.40/4 och enklast är väl att avverka dem i tur och ordning. Alltså skulle jag fixa dagens lopp på under 22 minuter.

Lättare uppvärmning i en kilometer, snabb kontroll av skosnören och sedan iväg i den 4:24-fart som skulle ta mig förbi första hindret på väg mot titeln "vältränad". Löpningen flöt på bra, jag låg hela tiden på gränsen till det tänkta tempot och pulsen ökade sakta men säkert slag för slag.

5km nästan snabbt

Med en kilometer kvar närmade jag mig stigningarna i Floda-trakten och låg fortfarande precis på 4:24-fart i snitt, ingen chans att vila med andra ord. Upploppet på min 5-kilometare hamnar ganska olämpligt i en kraftig uppförsbacke men det passar ju fint med tanke på den senaste veckans diskussioner om maxpuls.

Vid foten av backen höll jag 4:35-fart med en puls på 165 (87%). Nu lade jag i högsta fart till slutspurten och nådde som snabbast 4:01. Efter 200 meters motlut hade jag tappat till 4:15 och både ben och lungor skrek om nåd. Pulsen toppade på 171 slag (90%) och strax efter detta började magen att krampa - tur att det var slut! En hastig kik på klockan berättade att jag klarat gränsen med futtiga fyra sekunder. Gott!!!

Maxpulsförsök

Hur jag skall toppa denna ansträngningsnivå förstår jag inte, och att jag har ytterligare 20 slag innan max känns i dagsläget orimligt. På hemvägen promenerade jag först en stund tills magkramperna släppt och sedan lufsade jag hem i makligt tempo och njöt av den nollgradiga vinden.



Hemma i SportTracks-soffan fick jag en riktig moralsänkare då klockan och SportTracks inte var överrens om tid/sträcka/hastighet. Hur jag än vände och vred på graferna hittade jag inte fem hela kilometer på en hastighet snabbare än 22 minuter och 10 sekunder. Kalldusch...

Att jag missade gränsen med några få sekunder gör mig otroligt inspirerad att försöka igen och nästa försök kommer säkerligen inom kort. När jag satt och grävde bland dagens siffror hittade jag i alla fall en liten guldklimp: jag hade tydligen klarat Coopers test med 30 meters marginal. 2730 meter på 12 minuter tar mig upp på nivån "Mycket Bra" så jag har åtminstone något skoj att drömma om i natt!




Sov gott!

/g b g j o g g - Samir

Intervall igen

God kväll!

Efter MAF-framgången i måndags kändes det mycket motiverande att slita lite under ett intervallpass i mörkret. Eftersom jag fortfarande är väldigt ovan vid denna typ av träning så körde jag en kopia av förra veckans pass (se inlägg från 13/1).


I dag blev spurterna 221 meter i genomsnitt och totalt 3,1 km uppdelat på 14 intervaller där jag krävde av mig själv att jag skulle under 4:00 min/km i varje försök. Toppfarten uppmättes till 3:14 min/km (eller 18 km/h)

Intervall 23 jan

Grafen visar hur lång sträcka jag avverkade i respektive zon och gränsen för spurt har jag satt till 4:15 min/km. Nästa intervallträning skall jag försöka lägga mig strax under denna gräns och försöka orka lite längre vid varje intervall. Nu i efterhand känns 221 meter tämligen mesigt men när jag yrde runt i vintermörkret för några timmar sedan kändes det mycket längre!


Förresten... när man kör intervall så bör man väl få en uppfattning om sin maxpuls? Pyttsan! Inte Samir inte...
Vid första spurten som var 700 meter lång nådde jag 176 slags puls vilket borde vara 93% av mitt max men resterande 13 intervall landade runt 17 hjärtslag lägre (158, 159, 155, 157, 161, 161, 158, 159, 160, 150, 157, 156, 157). Nu var det inga maxintervall där jag öste på tills lungorna var vrängda, men jag behövde ändå lägga en hel del kraft för att ta mig under 4-strecket.

Varför svarar inte hjärtat på mina ruscher? Hjälp från någon med meriter inom kardiovaskulär fysiologi!    (A< ?)

/g b g j o g g  - Samir

Lerumsmaffe, tredje mätningen

Måndag kväll och minusgrader i luften för första gången på ett tag. Dock ingen is och därför fick mina nyinköpta Spiky+ stanna hemma. Istället blev det att utrusta sig med snabbast möjliga utstyrsel för en tredje MAF-mätning.

Den initiala novembermätningen landade ju på 5:42 min/km i genomsnitt under de fem testkilometrarna och en månad senare hade jag förbättrat resultatet till 5:14. Inte kunde jag väl fortsätta att förbättra resultaten i samma takt. Eller?

MAF Samir jan 08 pace

Km min/km puls
1 km uppvärmning
2 km uppvärmning
3 km 5,05 148
4 km 4,56 150
5 km 5,04 149
6 km 4,54 148
7 km 5,13 148
8 km nedvarvning
Snitt: 5,01 149

Nej, samma ökning nådde jag inte denna månad och rimligtvis förbättrar jag mig långsammare och långsammare till en viss gräns då jag behöver byta träningsmetoder eller mängd för att komma vidare.

Jag är hur som helst väldigt glad att det fortfarande pekar åt rätt håll och att jag håller mig frisk. För ett halvår sedan kunde jag inte drömma om att jag skulle susa fram i 5-minutersfart med 78%'s MAF-belastning. Nu skall den magiska 5-minutersgränsen spräckas nästa gång - vågar jag lova det?

/g b g j o g g - Samir

Trippmätare t.o.m V.03

Kilometerkurvan pekar spikrakt uppåt för oss som har hälsan i behåll och på kilometertiderna knapras det sekund per sekund.

Föregående vecka vilade Christer från löpningen och besökte istället sin naprapat i hopp om att bli helad. Samir lade in ytterligare en växel och landade på drygt 4,5 mil.

Trippmätare t.o.m V.03

För Samir väntar i veckan ett maffetest och sedan två intervallträningar innan helgens långpass. Christer håller noggrann koll på hälsenan och gör nog säkrast i att skynda långsamt för att undvika ytterligare ett bakslag.

/g b g j o g g

Tränad VS vältränad

Lördagspasset blev inte oväntat inställt på grund av hårda vindar. Istället blev den en tripp till skärgården med kamera och regnkläder.

Bildbevis:

Slut på tillbakablickarna och åter in i sportens värld.
Så sitter jag med laptopen i knäet igen efter en längre runda i grannskapet. 15 km MAF-löpning (ja, det är ju januarimätning i veckan) och en belastning som gör att jag har ork över att filosofera en aning.

15km MAF

Distans: 15 km
Puls: 150 (79%)
Hastighet: 5:14 min/km
Tid: 1:18:24
Underlag: Asfalt
Stigning: Svag
Humör: Gott
Skavsår: 2
Väder: 4 grader och 7 m/s
Motionärer siktade: 0

Vad for genom skallen ikväll då? Jo något jag läste i Runners World hörom dagen; nämligen en jämförelse mellan tränade och vältränade personer. Artikelförfattaren resonerade som så att en tränad person är någon som är i bättre form än befolkningen i genomsnitt. För att nå hit krävs inte mer än att man ger sig i kast med någon form av träning en eller ett par gånger i veckan.

Om jag däremot hävdar att jag är vältränad så måste jag jämföra sig med andra personer som tränar och som är i ungefär samma ålder som en själv. Som tur är var denna lilla studie gjord med en 30-åring som referensperson vilket passar mig hyfsat. Analysen säger att en manlig 30-åring som vill kalla sig vältränad bör hålla följande serie i minnet: 22/45/1.40/4.

Givetvis handlar det som sluttider på fyra distanser: 5 km, 10 km, halvmara och mara. För min del känns de två längre distanserna lättare att knäcka, men nog skall de andra också gå att lägga bakom sig!


/g b g j o g g - Samir (än så länge en tränad en)

Vila sig i form

När man nu inte kan springa och mäta pulsen så kan man ju alltid sova och mäta.
Det kanske ligger en del i det med att vila sig i form.
Intervallträning på natten.
Orolig nattsömn

När jag väl hade överlevt hjärtstoppet efter 30 minuter så började en entimmas lugn jogg innan rycken satte i. Därefter var det dags för ett par rejäla och långa sega backar för att avsluta det hela med ryck mellan lyktstolpar.
Ryck mellan två lyktstolpar och vila tre som gäller efter fem timmar i spåret. Phu.
Sen ringer väckarklockan och det blir naturligtvis en spik. Undra på att man ibland vaknar sjöblöt och måste duscha varje morgon.

Sov gott.

                  Christer

Pers. på milen

Gårdagens uppskjutna miltest genomfördes bara 24 timmar försenat. Idag var det betydligt lugnare vindar och eftersom det var uppehåll så passade det fint med ett högfartslopp.

En kilometers uppvärmning; sedan ner på treans växel och iväg i så hög fart som jag ansåg mig kunna hålla i tio kilometer.
Pers på milen 45:58

Längd: 10 km
Tid:
45 min 58 sek
Snittfart:
4:41 min/km
Snittpuls:
162 (85%)

Andra halvan gick fem sekunder långsammare per kilometer så antagligen gick jag ut lite för hårt. Meningen är väl att man skall hålla samma fart hela vägen?

En analys av loppet så här en halvtimme efter målgång ser ut enligt följande:
Jag flög iväg första biten i fyraminutersfart och efter att ha kikat på klockan så fick jag bromsa mig för i den farten hade jag nog inte ens orkat halvvägs. Sedan flöt det på bra i 4-5 kilometer tills jag nådde backarna i Floda. På vägen tillbaks hade jag till en början svårt att hitta tempot igen efter att ha saktat ner ett tag men känslan av att klarat av hälften gjorde gott för huvudet. Tre kilometer på 4:45-fart åtföljdes sedan av en spurt och se sista 200 meterna orkade jag under 4:00 på ren vilja. Hjärtat hängde dock inte med i samma takt utan pumpade på i 166 slag (87%) som mest.

Sista kilometern var otäck, det ska jag inte hymla om men annars var det mest en mental kamp att tvinga sig att hålla uppe farten. Vad jag behöver är nog några fler lopp på denna nivå för att lära kroppen att tåla smärta.


Men personrekordet då? Jo jag har ganska blygsamma rekord att jämföra med. Enda gången jag tagit tid på milen var för ca 10 år sedan i lumpen då jag sprang milen på 52 minuter. Nu skall det väl inte behöva dröja lika länge till nästa tidtagning utan jag får väl börja med att sikta på att knäcka 45-minutersgränsen. Det innebär att jag måste under 4:30 per kilometer och det skall vi nog klara av ihop Christer?



/g b g j o g g - Samir

Inställt pga blåst

Idag hade jag planerat att ge järnet i 10 km för att få en fingervisning dels om min puls och dels om hur länge jag orkar med att springa vid en lite högre belastning. MAF-träningen på 78% puls har vant benen vid ett ganska makligt tempo och även om det är några månader kvar tills allvaret börjar så vore det fint att klocka utgångsläget vid runt 85% som kanske kan vara en vettig milbelastning.

Blåsigt

Men västkusten bjöd inte på löparväder idag utan man gjorde bäst i att hålla sig inomhus för att inte riskera att få kringblåsande grejer på sig. Istället blev det ett besök i frysen och inmundigande av kaffe och bakverk framför TVn.

/g b g j o g g - Samir

Bradykardi

När man har vilodag från löpningen så kan man ju alltid sitta och begrunda grafer och kurvor i SportTracks. Härom dagen gjorde jag ett längre pulstest (kväll+natt+morgon) för att hitta aktuell vilopuls.

Jag har mätt vilopulsen med ungefär en månads mellanrum sedan jag började springa i somras.

Samir, resting HR 080115

Själv är jag väldigt överraskad att pulsen sjönk så fort på så kort tid, men det är ju trevligt...


...trodde jag. Efter att ha bläddrat runt lite på det världsomspännande datanätverket Internet så inser jag att låg vilopuls lika gärna skulle kunna vara ett sjukdomstillstånd, så kallad bradykardi. Så istället för att må bra och sikta på ytterligare sänkning så har jag börjat läsa om pacemakers och folk som stilla somnat in nattetid. Kanske finns det någon träning som har till syfte att träna upp sinusknutan som ofta är lite slö hos bradykaripatiener?

Hjärta med beskrivning

*host* *host*

/g b g j o g g - Samir

Se upp - dörrarna stängs...

Efter att ha skummat runt bland Anders Szalkais löparprogram en stund insåg jag att jag behövde utöka träningen för att ha en chans att förbättra mina kilometertider.

Sagt och gjort - på med lokförarmössan och lägg 17,7 km bakom dig löd tränarens order för dagen. Eftersom jag var ute igår också så blev det väldigt behagligt tempo denna kväll. Snittfart på 5:49 min/km och en puls på 140 slag (74%).

Lok


När jag väl nådde farstun igen efter 1:42:58 så var jag knappt andfådd men lår och vader värkte rätt ordentligt ändå. Två timmar senare sitter jag i soffan med två nytömda skavsårsblåsor på tårna och mystiskt pirrande lårmuskler. Man riktigt känner hur de aeroba Typ I-fibrerna växer till sig och knäcker Typ IIb-konkurrenterna! Det skall bli gott att krypa ner under täcket nu...


God natt löparvänner!

/g b g j o g g - Samir

Trippmätare t.o.m V.02

Två inlägg på kort tid - hoppas att ni hinner med!

Återigen måndag och redovisningsdags. Då hypokondrikern har legat framför Discovery och sörplat kaffe ytterligare en vecka har uppkomlingen plaskat runt i vintervädret. Fyra grader och spridda skurar är ett utmärkt löparväder att se tillbaks till när solen börjar värma fram i april/maj.

Trippmätare t.o.m vecka 802

Den statistiskt slipade ser att min skadeskjutna förebild tappat nästan 15 mil på några veckor och nu verkligen behöver komma med i matchen igen. Framförallt ser undertecknad fram emot lite sällskap i spåret. Det börjar bli lite tjatigt att endast springa på hemmaplan och variationen med Skatås grus och ett samtal om ditt och datt vore välkommet!

 

/g b g j o g g - Samir


Intervall eller kanske fartlek

Så var det söndag igen och dags för ett långpass. Men efter att ha suttit på Scandinavium i några timmar och knökat i sig popcorn och godis och sedan toppat med en middag på Mc Donalds så kände jag för något lite mer utmanande.

Således blev det en runda som kan kategoriseras som intervallträning eller kanske fartlek.

En uppvärmning men ruskigt hög puls åtföljdes av ett antal intervaller i högt tempo. Jag sprang inga exakta sträckor utan istället så långt som benen klarade utan att bli straffade med för mycket mjölksyra. Ett intervall åtföljdes av promenad tills man var redo för en ny rusch. Efter sju intervall som var i genomsnitt 300 meter långa med farten 3:45 min/km i snitt hade jag nått backarna i Floda-trakten och jag avbröt tillfälligt övningen för lite vanlig jogg i två kilometer.

Intervall eller fartlek 080113


På hemvägen kopierade jag intervallen i mesta möjliga mån och hamnade på 200 meter långa intervall på 3:55 min/km i snitt.

Annars var kvällen inget som platsar i fotoalbumet. En bild från en sträcka där jag pustade ut? Jo, jag vet att det är en fantastisk bild, men så är jag också fotograf vid sidan om mitt normala yrke.


En mycket rolig afton som jag gärna testar igen en eller två gånger per vecka.


/g b g j o g g  - Samir

Tävlingssäsongen närmar sig

Då var man redan anmäld till två tävlingar i vår. Lerumsloppet är ett millopp på hemmaplan som jag inte sprungit sedan jag var 8-9 år och då behövde jag bara knata en dryg kilometer för att få mitt diplom.

Lerumsloppets banprofil

Nu blir det istället 10 kilometer på en relativt flack bana. En kraftigare stigning efter halva sträckan och i övrigt ganska behagligt. Tävlingen går av stapeln fyra veckor innan Göteborgsvarvet och blir alltså ett genrep inför det stora kraftprovet.

Än så länge är det bara 9 anmälda i "långa herrklassen" så en topp-10-placering skall inte vara en omöjlighet. :)


Som tillägg till  detta redan späckade schema så håller min agent på att undersöka en tävling i Bohuslän för att se om det passar in i kalendern. Tydligen ett brolopp som inviger en del av nya E6'an norr om Uddevalla. Mer om detta när kontrakten är signerade.

/g b g j o g g - Samir

Morgonstund

Hoppas att du inte sätter kaffet i halsen nu Christer! Medan du suttit och bläddrat på Aftonbladet har jag hälsat solen välkommen på en morgonrunda i grannskapet. 10 km avverkades på 53 minuter, snitthastighet 5:17 och pulsen på 147 (78%). Aldrig kunde jag väl tro att det skulle gå så långt att jag gav mig på att springa innan frukost. Uppfriskande faktiskt; undra bara hur det går att hålla sig vaken i eftermiddag...

Morgonjogg 10 km


Välkomnandet av solen uteblev förresten idag. Himlen var kolsvart och småfåglarna snarkade i skogen. Inga yviga rullskidare ute så här dags heller: endast morgonjoggaren vaken vid denna arla stund...


Lilleman går på kurs nu - buenos dias!

/g b g j o g g - Samir

15 på 5 med 155

Tisdag kväll och hemskt mycket 15 i huvudet. Just hemkommen från 15 kilometers löpning på 5 min/km med 155 i puls. Tiden landade således på strax under 1 h 15 min. Nu när slumpen valde ut detta nummer åt mig så får jag väl gå ner till mitt ATG-ombud i morgon och satsa en slant på lämplig häst.

15 på 5 med 155


...men över till det som alla våra läsare sitter och väntar på. Först och främst en stor ursäkt för den uppskjutna publiceringen av måndagsrapporten. Här kommer trippmätaren som visar våra framsteg till och med vecka 1.

Trippmätare t.o.m V801

Christer hade ytterligare en störd vecka på grund av hälsenebesvär och Samir pumpade på i vanlig ordning. Nästan tråkigt linjär kurva där...

In i duschen!

/ g b g j o g g  - Samir

Tvingad till fartlek

Söndag och långpass var det tänkt, men snöfall och senare regn satte stopp för planerna. Lerum med omnejd var pyntat med snöslask och isgrundade vattenpölar vilket gjorde det farligt att ta ut löpsteget på vanligt sätt.

Istället blev det vad Anders Szalkai och de andra veteranerna som sätter ihop träningsprogram skulle kalla fartlek. Jag sprang helt enkelt fort på de sträckor där det var barmark och försökte sedan hålla mig på benen resten av sträckan. Eftersom jag varken kunde skjuta ifrån eller landa som vanligt blev det en ytterst smygande löpstil - tur att det var mörkt ute!

Fartlek i snöslask


Som bilden visar hann jag med fem ruscher på utvägen innan vägen blev näst intill oframkomling. Sedan blev det en rejäl spurt på vägen tillbaks där jag pressade mig till en hastighet av 3:27 min/km vilket jag med nöd och näppe skulle kunna hålla i 200-300 meter. Tittar man på värdsrekordet i maraton så hade det inte räckt att slå damrekordet om jag höll samma fart hela vägen, alltså 42 kilometer. Det är nog nyttigt att sätta ens prestation i rätt sammanhang ibland...

När Gebreselassie slog världsrekordet i höstas höll han i snitt 2:56 min/km och Paula Radcliffe var inte mycket sämre. Hennes rekordlopp från 2003 avlöpte på 3:14 min/km i snitt.

/g b g j o g g - Samir

Kändisträning

Efter nästan tre veckors uppehåll så var det dags att testa kropp och hälsena.
Be vare mig väl.

Kajsa Bergqvist
After Dark
Julgrisen
Björn Afzelius


Varför nu dessa namn? "Förklaring följer" som man säger på Discovery.

Kajsa Bergqvist? Efter två kilometer gav sig hälsenan till känna igen och det rätt så rejält. Vet nu hur Kajsa känt sig när hon visste hon kunde men ändå inte kunde hoppa utan vackert fick vänta på läkning. Jag litar inte på folk som tror sig veta på jogg.se att man inte behöver vila för att hälsenan skall läka. Men om man får skadan genom att springa inte tusan kan man då fortsätta springa som om inget hänt och tro att senan bara hux flux bli bättre. Nä vila och tåhävning är det nog som gäller. Kanske behöver nya skor.
After Dark? Jag brukar i princip alltid springa när det är mörkt men idag blev det av outgrundlig anledning ett morgonspring direkt efter kaffet och jordnötter! Hur tror ni den kroppen kändes efter några kilometer? En del är nog inte gjorda för att springa på morgonen och absolut inte efter att ha ätit jordnötter!
Julgrisen? Ja jag säger som Grötlunkarna, inte lätt att springa när man lagt på sig flera kilo under julen. Konstigt så fort och lätt det går att öka vikten. Men jag tar det som viktbälte och bantar ner dem strax innan nästa lopp så gör de ju träningsnytta när de nu ändå sitter där.
Björn Afzelius? Har aldrig musik i öronen när jag springer men inget annat var sig likt denna morgon så det blev Björn i öronen. Varför skriver ingen sådana låtar nuförtiden? Ingen som vågar eller finns det inga orättvisor längre?

Rundan hade en annorlunda utveckling om man ser till puls och fart. Aldrig har jag tappat så mycket i fart samtidigt som pulsen stigit. Hmm?  Sjuk kanske?  Dålig kondis? Någon som kan förklara?
Kändisträning

Nä nu skall jag stretcha höft och kolla på Charlotte Kalla som inte verkar ha några problem med kroppen.

/ Christer


Forerunner 405 har landat

I dagarna lanserade Garmin sin nästa modell för oss löpare som vill ha allt som 305'an erbjuder fast med en lite mer genomtänkt design och något som liknar en klocka. Föregångaren 305 ser ju faktiskt ut som ett Game&Watch som man knutit fast runt armen...

Garmin ForeRunner 405

Forerunner 405 heter skönheten och här är några nyheter jämfört med 305'an:

  • Trådlös överföring till datorn
  • Tryckkänslig urtavla
  • Svart eller grönt utförande
Däremot tycks den sakna larmfunktioner för hastighet och distans samt att multisportfunktionerna från 305'an också saknas. Än så länge finns det heller inget stöd för Apple-datorer och obekräftade uppgifter säger att det dröjer till tredje kvartalet 2008 innan detta är åtgärdat.


Priset då? Runt 300 USD för klockan och ytterligare 70 USD för pulsbandet. Ungefär som lillebror med andra ord.


Mer info här.

/g b g j o g g

Puls VS fart

Torsdagskväll och dags för ytterligare en runda till Floda tur och retur. Sjukligt statistikintresserad som man är satsade jag i dag på att försöka springa halvminuten snabbare per kilometer jämfört med förra gången.

  • Den 23/12 sprang jag denna 12,5 km runda på 1:06:53, alltså 5:22 min/km i snitt och låg på MAF-puls, 149 slag.
  • Idag ställde jag Garmin-klockan på 4:52-fart och kämpade på så mycket som det behövdes för att hålla detta tempo.

Floda 12,5 km med fartökning


Efter halva sträckan låg jag på 4:59 i snitt med 83% belastning men hade en otäck isande motvind hela vägen så även om jag var blå om halsen och bekymrad över stelfrusna fingrar så hade jag fortfarande gott hopp om att hinna hem i utsatt tid.

Med vinden i ryggen kunde jag på hemvägen slappna av litet och ändå hålla tempo. Farten låg på goda 4:47 och pulsen på 82%; snittet på hela sträckan exakt som planerat 4:52 och med 156 slags puls (82%).


Allt detta ger mig en indikation på att varje pulsslag som jag överstiger min MAF-puls för närvarande ger fyra sekunder per kilometer. Kanske var detta test alldeles för ovetenskapligt för vissa läsare men allt eftersom statistiken ramlar in i SportTracks kanske jag fyller på grafen med ytterligare bevis som pekar i samma riktning.

HR VS pace Jan -08


Förhoppningen är ju att Dr Phil Maffetone skall hjälpa oss att successivt sänka det gröna strecket så att samma belastning i förlängningen ger en högre hastighet. Den som lever får se.

Tack för idag. Själv skall jag drömma om vad Christers tävlingsbelastning på 95% skulle göra för mina resultat. Ovanstående graf säger 3 min 11 sek per kilometer så jag hoppas att fartmonstret kan skrämma liv i mina stackars ben också... ;)

/g b g j o g g - Samir

Elljus, bra eller dåligt?

Då har man alltså testat på Härskogens elljusspår för första gången på några år. Ikväll tillryggalades 7,5 kilometer uppdelat på en 2,5:a och dess storebror 5:an. De andra slingorna var inte upplysta och var alltså otänkbara vid 20-tiden en kväll som denna.

Som helhet var 'Härskogen by night' inget att minnas. Man åker 15 minuter rakt ut i ingenstans och parkerar på en öde parkeringsplats (är det verkligen ingen som givit nyårlöfte om att börja motionera?). Springer sedan en stund i kompakt mörker och åker sedan samma väg hem. Ja elljusspåret hade ju förutom sin positiva effekt att de hjälpte mig hitta runt även den negativa sidan att den fördärvade mitt mörkerseende. Alltså hade jag ingen aning om att jag sprang längs de vackra omgivningarna kring Stora Härskön utan fick hålla blicken låst på spåret istället. I och för sig var det nog vettigt eftersom den höglänta terrängen mellan Lerum och Härryda fått en del snö och dessutom haft tillräckligt många timmar under nollan för att göra backarna svårbemästrade med regelrätta rodelbanor på sina håll.

Annars minns jag kvällen mest för den kuperade terrängen. En jämförelse mellan kvällens löpning och en av Lerums stadsslingor visar att jag uppenbarligen är bortskämd med betydligt flackare löpning på hemmanplan. Nog fick hjärtat slita ont i uppförsbackarna vilket också fick till följd att jag fick bromsa på väg nedför eftersom jag jagade MAF-pulsen.

Härskogen höjdkurva
7,5 km i Härskogen (tid 39:01 och 5:18 min/km i snitt)
Lerum höjdkurva
9 km i Lerum



Goder afton. Nu skall jag kolla på Michael Moore's senaste rulle, Sicko.

/g b g j o g g   - Samir

Trippmätare t.o.m V.52

Här har vi då summeringen över hur långt vi hann förra året. I och för sig en sanning med modifikation eftersom vi startade räkneverket samma dag som bloggen startades. Christer har väl rimligtvis 5-6 månaders ytterligare statistik att addera och Samir knappt hälften så mycket.

Hur som helst, jag är i alla fall glad att kunna presentera grafer som styrker att vi tillsammans hunnit kuta ca 333 kilometer på två månader!

Trippmätare t.o.m V.752

Vår Christer som ju också hunnit med att tävla i år har ett resultat som definitivt platsar i denna summering. Intresserade hittar honom på sida 12(20) i denna resultatlista och kikar man dessutom på kolumnen över årsmodell så blir insatsen en trevlig läsning för oss i gbgjogg (jo, jag passar givetivs på att ta åt mig lite av äran!)  Det är alltså detta resultat som kan matchas med gårdarens bloggande om 90%-belastning.

I dag är det nytt år och första chansen att tjäna in kilometer på 2008-kontot. Själv skall jag ut ikväll och prova ut ett nytt elljusspår några mil söder om Lerum.


Må väl!
/g b g j o g g

RSS 2.0