Knee pain - be gone!

Och så var de onda brännbollsandarna bortdrivna ut höger knä. Dockor från Haiti, rökelse och nattliga danser i trädgården hade avsedd verkan. Svart magi tycks fungera lika väl som vit ortopedi...Jag satt och jämrade mig på jobbet idag, alltför skadad för att kunna följa med på lunchlöpning. "Se själv: jag kan ju inte böja det mer än 90 grader!" lät det och Christer försökte lite halvhjärtat att intressera sig för mina skador - han har ju sina bekymmer.

Men tio timmar senare (givetvis med knäskydd från Back On Track monterat) så var jag betydligt morskare. Det kanske inte gör så mycket om jag inte har full rörlighet... Ett litet MAF-pass skall jag väl mäkta med?
På vinst och förlust klädde jag mig och studsade nedför backen och fortsatte cykelbanan bort mot Stenkullen. En kilometer blev två och strax hade det gått en halvtimme i lågpulstempo utan att den fem dagar gamla skadan gjorde sig påmind. Najs!

Sträcka: 6,4 km
Tid: 32:15 min
Puls: 148 slag (81%)


/ g b g j o g g - Samir

Farligt med sport

Det anses härmed bevisat att sport i de allra flesta fall är ohälsosamt och i vissa fall till och med gravt hälsovådligt.

 1. Efter i runda slängar 50 mil joggandes runt på vinterkalla gång- och cykelbanor sade vänster knä till slut stopp. ITB-senan inflammerad efter hårt slit mot bursor och knäskål. Några månader senare börjar knäet bli löpdugligt igen men...
 2. En trevlig kväll i goda vännars lag slutade i löparmoll. Jag deltog glatt i utelaget i kvällens brännbollsmatch och var bara tiondelar från att förnedra innelagets slagman med andra raka lyran efter ~90 meters bollbana. I sista stund vek sig höger knä under mig och istället för en vacker lyra och till folkets jubel fick jag istället bita i gräset och känna hur bollen landade i nacken på mig. Förnedrad...

Hemma vid datorn börjar alkoholens inverkan så smått att lägga sig och värken tilltar allteftersom. Jag gissar att morgonstund inte har guld i mund...


/ g b g j o g g     -   Samir

Vässa ditt löpsteg

Ibland säger en video mer än tusen ord:...och ibland inte! Ursäkta om vi slösat bort en minut och tjugonio sekunder av din dag. Vi skall göra vårt bästa att återgälda dem inom kort.

/ g b g j o g g    - Välkommen åter!

Dubbelträning

(Full fart på bloggandet nu när journalist-Peppe äntligen anslutit. Det går snart över när semestern kommer men tills dess får ni läsare hålla till godo med dubbelbloggande och annat oting)


Måndag förmiddag och gbgjoggs styrka var återigen halverad. Denna gång kamperade Peppe och Samir ihop och trots stormvarning kunde vi toppa våra rekordtider på respektive sträcka. Christer och Claudio hade hälbekymmer snedstreck förkylning att fundera över och får ta nya tag på onsdag då vi siktar österut mot stugan igen.

Peppe joggade för första gången runt femman och landade två sekunder under sitt "drömmål" på 26 minuter, mer om detta i tidigare inlägg. Att spräcka målet redan på första försöket tycker undertecknad låter som en alldeles för försiktig målsättning och jag ser med tillförsikt fram emot första joggen under 28:35 vilket skulle innebära sub-6. You can do it man!!

Själv gav jag mig ikast med en satsning på åttan och klarade galant att bräcka förra rekordet med en dryg minut. Ivrigt påhejad av barnen som hade fisketävling i Stora Delsjön susade jag in i mål på 35:12, åtta snöpliga sekunder från 4:30-målet. Well well, med Christer som hare fixar jag förhoppningsvis det nästa gång.


5:an i grönt och 8:an i rött med missvisande 500-metersmarkering....

Peppe
 • Sträcka: 4,76 km
 • Tid: 29:52 min
 • Fart: 6:16 min/km

Samir
 • Sträcka: 7,78 km
 • Tid: 35:12 min
 • Fart: 4:31 min/km

Nu är denna blogg ingen tävling oss emellan utan vi kämpar mot våra egna demoner och därför kunde vi glada som laxar styra kosan tillbaks till jobbet. Väl där försökte vi ivrigt få Christers uppmärksamhet för att skrävla om våra respektive framgångar - han är ju trots allt löparpappan som väckt oss från TV-soffans värld. Må löpargudarna och Gunder Häggs (sprang för övrigt femman på 13:58 på den tiden när det begav sig) ande vaka över dig när ortopedhäxan sätter eldgaffeln i din ömma häl i morgon!


/g b g j o g g - Samir

2 av 2

När jag idag gav mig i kast med att utmana den skräckinjagande 5:an i Skatås hade jag satt upp två mål.
1. Att inte gå någon gång under loppet
2. Att försöka kämpa mig in under 30minuter

Efter målgång kunde jag konstatera att bägge målen var uppfyllda! Inget promenerande och klockan stannade på 29,52.

Jaha, vad ska jag nu sätta upp för mål...

Fram till semestern, med fem löprundor kvar, tror jag att mina nya mål får bli desamma som mina gamla. D.v.s.
1. Att inte gå någon gång under loppen
2. Att försöka kämpa mig in under 30minuter. Med tillägget att för varje gång kapa några sekunder.

/g b g j o g g - Peppe


Midsommarlöp

Sommarens största dryckeshelg tillbringades i vanlig ordning ute vid havet och numera har det även blivit tradition att packa med löparkitet om man skall vara hemifrån längre än två dagar. Kul att löpningen numera är en naturlig del av mitt liv.

Föräldraskapet har ju många fina sidor och en av dem är att "dagen efter" sällan blir så svår eftersom man kvällen innan fått sansa sig lite då barnen skall nattas och välling värmas på okristliga tider. På midsommardagen hade jag därför spring i benen och testade således en runda som mättes upp (i bil) redan förra säsongen men aldrig löptes.

GPS-klockan som aldrig tidigare varit så långt norrut i Sverige tog god tid på sig att hitta sina satelliter men till sist var klockan redo för lite action. Solsken, arton grader och kraftiga vindar hjälpte mig sedan runt slingan som till slut blev 8.060 meter.


1,2,3


 • Tiden: 38:10 min
 • Farten: 4:44 min/km
 • Pulsen: 158 slag (87% av max)

Större delen av semestern kommer att tillbringas i dessa trakter och jag kommer därför att springa denna sträcka många gånger under sommaren. Jag har hittils aldrig nyttjat funktionen Virtual Partner men ser nu fram emot att tävla mot mig själv i klockan och pressa snittfarten sekund för sekund. Vi får väl se vad det landar på när semestern är slut i månadsskiftet juli/augusti...


/g b g j o g g - Samir

Om hur jag fick äran att vara med i gbgjogg

Den nyaste medlemmen i gbgjogg, Peppe, skriver av sig om sitt inträde i joggarnas värld. Mycket nöje!


Det hela började egentligen i oktober 2007 när min satsning mot ett renare leverne tog fart. Då avslutades nämligen en 20-årig vana, den sista prillan var tagen.

Tyvärr råkade jag ut får något som många andra innan mig, abstinens att ha något i munnen. Det hela löstes med att ständigt tugga/äta på något annat med resultatet att kläderna satt tajtare och tajtare. Något som antagligen noterades av gbgjogg’s grundare för övertalningarna att följa med till Skatås ökade i intensitet i takt med att kläderna krympte.

Till slut insåg även jag att det var hög tid att börja röra på sig. Så en dag i början på april följde jag med till Skatås och gick 5:an. Efter ytterligare en promenad var det dags att kasta sig över 2,5’an.
Men den utmaningen visade sig vara så pass svår att jag ännu inte kunde titulera mig ”joggare”, dvs. under 6min/km. Efter ytterligare ett misslyckat försök kom hjälpen till mig, dock inte från himlen men väl i min inbox. Det var Samir som nästan skänkte bort sina mycket bättre begagnade Asics Gel-1130.

Efter två testlöpningar på hemmaplan var jag redo.


Trots att almanackan visade fredagen den 13 kände jag mig stark. Med dessa spjut på fötterna, som varit under 5min/km, var jag segerviss. Efter en lagom öppning och en stark avslutning visade det sig att 15minuters barriären inte längre var något problem. Den spräcktes med god marginal och jag kunde äntligen titulera mig ”joggare”!


Denna vecka har gått i träningens tecken trots att jag har haft semester. När mina småttingar aktiverat sig med fotbolls- och friidrottsskola har jag passat på att ta två löprundor i Slottsskogen, 4,56km på 26,30 och 26,00, den senare i ösregn.


Allt för att förbereda mig för nästa utmaning, den skräckinjagande 5:an i Skatås.
Fortsättning följer…

/g b g j o g g - Peppe

Lättköpt och skadad

Ibland kan till och med en strumpa skapa glädje.


Efter bara en dag så damp den ner i min brevlåda i ett tunt kuvert. Frakten kostade 60:- och det satt ett par vanliga frimärken på den vadderade påse. Ja ja men BACKONTRACKstrumpan för 260:- skulle ju trolla bort mitt hälonda på en vecka. Förmodligen skulle man få fötter som en nyfödd.  http://www.backontrackshop.se/product.asp?product=16&sub=1&page=1
 
Sliter upp kuvertet och hittar en strumpa som ser ut som en vanlig tunn grå strumpa!
Men förmodligen kan man inte känna det keramiska materialet som skall göra underverk.

Jag läser varningstexten om att inte ha på den för länge första gångerna. Förmodligen skulle fotinnehållet bli så varmt att torrkokning skulle uppstå.


På med strumpan, smyger lite så ingen ser det, för jag tror banne mig inte på mirakelting som magneter och att ha sängen pekande åt rätt håll.


Jaha å så gick man där med strumpan och kände absolut ingenting. Precis lika varm som jag skulle blivit i vilken strumpa som helst. Jag är övertygad om att en tjock tubsocka skapar mer värme än denna keramiska strumpa. Fyra par strumpor av det märke Samir bloggat om nedan skulle jag få för pengarna och tänk så varma fötterna skulle bli. Så tack för det tipset jogg.se bloggare.


Ta en titt på bilden och få ett gott skratt, jag bjuder på det.
                                                                   Dyra strumpanI onsdags sprang vi två gbgjoggareveteraner 8km som redan meddelats och idag haltar jag fram och har ondare än någonsin i hälen. Men tid är beställd nästa vecka hos expert så nu kan man bara hoppas att ordinationen inte blir vila för det är ju för tråkigt.

/g b g j o g g   - Christer  (skadad/lättlurad)


Seger Running

Seger Running
69% Dri-Release, 30% polyamid, 1% lycra


Kraftigt vadderade löpstrumpor med mjuka sömmar. Suverän löpkänsla.

+ Passformen, dämpningen, löpkänslan
- Fuktgenomsläppet kan bli bättre

En strumpa som fick höga betyg i testet "14 bästa löpstrumporna" i Runners World nr 4 2007.
120 kronor i ordinarie pris hos Inter Sport - hutlöst för ett par strumpor! Skönt med lite sommarrea så att jag åtminstone fick två par för 150 kr. Detta är alltså senaste produktnytt i bloggen som emellanåt mer liknar ett reklamblad än en löpardagbok.


/g b g j o g g   - Samir (köpstark/prylgalen)

Längre än på länge

Idag hade Christer och Samir förmånen att återigen gemensamt få prova på 8'an i Skatås, faktiskt första gången sedan siste februari. Den gången var Christer precis tillbaks efter ett längre uppehåll och fick slita on för att komma i mål på 38:10 medan Samir låg strax under MAF-tempo.Idag var det så dags igen efter 110 dagars finslipning av löpsteg, fotisättning och spurttaktik.

 • Längd: Skatås 8 km
 • Tid: 36:59
 • Fart: 4:47 min/km

Löpningen kan sammanfattas som en normalhård löpning med lite extra krut på slutet. Mycket trevligt!


/g b g j o g g

Trippmätare t.o.m V.24

Det var ett tag sedan vi presenterade trippmätaren och det har sin enkla förklaring i att vi inte sprungit särskild frekvent på sistone. Det är inte så att vi skäms över det blygsamma kilometerantalet utan det förhåller sig som så att en helt  vågrät kurva helt enkelt blir för trist för att publiceras.


För Rasmus (en i den stora skaran av anonyma läsare som frekventerar denna blogg) skull har nu Y-axeln fått en beskrivande text så att det ännu tydligare framgår vad grafen handlar om. Vi beklagar att vi inte varit tydliga nog.

/g b g j o g g

Lerumsmaffe i juni

MAF? Ja några av våra trogna läsare kommer nog ihåg varifrån begreppet härstammar. Det var ju Dr Phil Maffetones teori om lågintensiv träning som jag och Christer dyrkade kring årsskiftet. Nu har vinden vänt både en och två gånger sedan dess och dessutom har skador satt stopp för kontinuiteten och därför har det inte blivit några mätningar sedan i slutet av februari.


Men idag var det alltså dags att plocka upp stafettpinnen och ta MAF-temperaturen så här nu när jag förhoppningsvis står inför en ny träningsperiod.

Samirs MAF-test från juni 2008.


Givetivis valde jag samma MAF-sträcka som vid tidigare tester och som vanligt kändes det svårt att bedriva jogging med så låg puls. Första kilometern gick utmärkt och när det sedan bar svagt uppåt så hade jag det tufft att hålla pulsen nere - därav det låga tempot. Avslutningen funkade bra och jag malde på i lågt femminuterstempo med pulsen stadigt på 149 vilket är min MAF-puls.


Km min/km puls
1 km uppvärmning
2 km 4,58 149
3 km 5,25 150
4 km 5,09 149
5 km 5,19 149
6 km 4,55 150
7 km nedvarvning
Snitt: 5,12 149

Som vanligt så finner jag stort intresse i att jämföra siffror och kan jag dessutom sätta samman en graf så är lyckan gjord! Nedan visas att skadan inte oväntat haft negativ inverkan på MAF-farten och tagit mig tillbaks till december månads nivå. Om  jag har hälsan i behåll så lovar jag att återkomma i slutet av nästa månad med nya mätningar.

Jämförande graf nov-jun. Samir.


Sov gott löparsverige!

/g b g j o g g   - Samir

Vi rusade en sommar

I Christers bortovaro (hälproblemen blir dessvärre inte bättre) tog jag idag med mig de två nya disciplarna för att försöka reparera onsdagens fadäs där löpningen helt uteblev.

Ett mindre inledande bekymmer med löparkläder som låg kvar hemma i tvättstugan anskaffades snabbt i Skatås-shoppen. Dessvärre var jag då redan tio minuter efter CM som nu hade ett stadigt försprång på femman. Allt detta bäddade för en intressant start på dagens race:

 

kjhjhj

 

Med andan i halsen efter ett ombyte lika snabbt som Stålmannens bar det iväg i 3:50-fart, jag skulle ju hinna ikapp CM som i allmänhet landar på runt 26:30. En kortare uppförsbacke tog mig tillfälligt ner på jorden och i efterföljande nedförslut närmade jag mig 3:35 - inte så klipskt skulle det visa sig...

 

...för strax därefter var ruset som bortblåst och lungor, hjärta och laktatfyllda muskler gjorde sig till känna. Farten sjönk i takt med att andhämtningen stegrades och de avslutande 3,5 kilometrarna minns jag inte mycket av. In i dimman! Så trots att CM hade en tuff dag i löparspåret med magbekymmer så hann jag aldrig ikapp. Sluttiden blev 22:42 och eftersom jag väldigt sällan springer femman i Skatås så blev det nytt personligt rekord med ca tre minuter.

 

 

Sist men inte minst skickar lagledningen högljudda applåder till Peppe som efter hårt slit och målmedveten träning tagit sig under sin utsatta nivå på 2,5 km. Stort grattis och starkt jobbat! Nu väntar nya utmaningar på dubbla sträckan, kanhända redan om en vecka om nu inte semestern har negativ effekt på orken.

 

/g b g j o g g  - Samir


Back on track!

Succé direkt! Det nya knäskyddet som jag bloggade om igår tog mig hela varvet runt idag utan smärta. Lika snabba som vi är att såga dåliga träningstips får vi nu vara att hissa detta nya hjälpmedel som förhoppningsvis är lösningen på några av våra skadebekymmer.

Efter att ha värmt knät i EM-soffan genom att ta på skyddet redan vid 19-tiden så stack jag iväg på en 5,5'a, samma runda som jag tänkt att prova på i lördags. Ikväll höll det alltså hela vägen och även i kväll blev både fart och puls helt godkända. • Sträcka: 5,45 km
 • Fart: 4:50 min/km
 • Puls: 155 slag (85%)


Igår utlovade jag stor uppslutning i Skatås på lunchen men de båda nykomlingarna uteblev och gbgjoggs' grundare tog ett stillsamt besök i klubbstugan efterföljt av lunch. Ingen löpning idag, bara ett break från IT-avdelningens brus för att insupa atmosfären runt löparspåret. På fredag gör vi nya försök att samla alla fyra medlemmar för teambuilding/löpning på lunchen.


/g b g j o g g   - Samir

Köp dig frisk!

Som de välbeställda kapitalister som gbgjogg'arna är så är vi inte sena att lösa våra medicinska problem pekujärt.

Christer nosade i veckan upp en artikel i Läkartidningen som varnade för oförsiktig behandling av skador (antingen genom smärtlindring direkt följt av träning eller genom kortisonsprutor och annat som kan påskynda läkningen). Istället satsar vi på värmebehandling med nya fräscha produkter från Back On Track och hoppas att strumpor skall hela Christers hälsenor och knäskydd göra under för Samirs inflammerade knäsena.


Vad kan gå fel med keramiskt pulver som smälts in i polypropylenet? Eller som Lilly Lindmark säger: "Jag vill inte vara utan skyddet då det verkar som om knät blivit bortskämt med det. Det är mjukt och följsamt och kan rekommenderas."

Back On Track
Löpare?

Imorgon skall 75% av gbgjogg ut på lunchlöpning och knäskyddet skall då testas i skarpt läge. Återkommer!

/g b g j o g g   - Snart smärtfria?

Nytt löpförsök

Tro inte att gbgjogg ligger på latsidan bara för att solen gassar. Igår snörade jag på mig löparskorna för andra gången sedan Göteborgsvarvet. För tio dagar sedan sprang vi ju 5 km i Skatås med halvsvåra känningar i vänster knä under nästan hela varvet.

Nu hade jag varit fri från smärta i en dryg vecka och tyckte att det var dags att känna efter en gång till.

Efter 3,5 km tog resan ny form och övergick i promenad.

 • Sträcka: 3,5 km
 • Fart: 4:35 min/km
 • Puls: 154 (85%)

Denna gång höll det exakt 3,5 km innan knäet gjorde sig till känna och jag stannade därför omedelbart och gick resten av vägen hem. Nu är jag inte så nedlsagen över detta eftersom jag bara vilat ett kort tag. Dessutom kändes löpningen riktigt bra idag; sista kilometern avverkades på 4:15 utan att jag behövde slita särskilt mycket.


Nu väntar ytterligare fokusering på stretching den närmsta tiden och förhoppningsvis klarar jag 5 km vid nästa test.
Sol i sinne!
/g b g j o g g  - Samir

Jag blir galen!!!

Först av allt vill jag gratulera de som ställde upp på Stockholm Maraton.


Själv gjorde jag ju bara ett halvt maraton i mitten på maj och mådde toppen efteråt. Inga skavanker, träningsvärk eller dylikt bara lite ont i den högra hälsenan som bekymrat mig ända sedan i julas. Men inte värre än att man kan springa. 
Började springa med gbgjogg igen bara ett par dagar efteråt och det kändes bra. Sprang kort och inga problem med kroppen.


Men nu sitter jag med två ömmande hälar.
Vad tusan skall man inte kunna springa nuförtiden utan att få skador?

Nu har jag så ont när jag springer att detta måste få läka och tyvärr är det väl som med de flesta andra skador, det är vila som gäller. Om man inte kan mecka lite själv...... 

Skokirurgi

 Hittade detta till min stora glädje.  http://www.loparlarsson.se/content/view/45/37/   Kanske jag också har likadana problem som Rune med hälarna - skor. Faktum är att första hälonda dök upp efter att jag handlat nya skor, hmmm.  
Passa på att titta runt på Rune Larssons hemsida, jäklar sicken löpare.

Nyanmäld till varvet är jag, så nu är 75% gbgjoggare anmälda. Elva månader kvar, måtte de inte gå i rehabbens tecken. Tänk att få träna ett år utan problem, kan man då sticka ut hakan och sikta på 1:30? Nä kanske inte.

Men först vilar vi och meckar skor och sen jäklar.

/g b g j o g g - Christer


Anmälda till varvet -09

Göteborgsvarvet

Givetvis hängde jag på låset för att försäkra mig om en startplats till nästa års Göteborgsvarv. 00:01 var anmälan inskickad och nu har vi elva härliga månader på oss att komma i form.

Peppe var inte heller sen med sin anmälan så nu har redan 50% av gbgjogg anmält sig.

/g b g j o g g - Samir

RSS 2.0