Siffror, statistik och självgodhet
V.47 - Samir
- Trippmätare: 34,6 km
- Total löptid: 3 timmar 9 minuter och 51 sekunder
- Genomsnittspuls: 151 (två slag över maf-läge)
- Maxpuls: 179 slag (94%)
- Genomsnittsfart: 5:29 min/km
- Total stigning: 319,6 meter
- Kaloriförbrukning: 3169
I morgon bär det av igen!
Milen på hal is

Skatås 10 km
Vi hörs senare i veckan!
Extrem lågpuls

Inter-Fernerbache, två halvlekar inkl paus
Som man ser avlöpte kvällen helt utan större svängningar (två kortare ruscher för att åter natta lillen borträknat) i hjärtrytmen. En stensäker hemmavinst för italienarna, mål i krysset av Zlatan - gäsp...
Värt att notera är att jag satte nytt bottenrekord för vilopuls: ~46 slag. Redan 14 slag lägre än i somras, är detta månne ett fall av mätfel eller har höstens löpträning verkligen stärkt pumpen såpass?
Kommentarer? Åsikter? Skällsord?
Missa för all del inte Christers förfrågan/utmaning från tidigare i kväll.
//S
Springlediga och problem
Och nu till problemet.
Kan någon av alla ni läsare av denna alltid lika aktuella blogg tala om för oss om Forerunner 305 mäter rätt sträcka i backar eller bara hur vi förflyttar oss i förhållande till satelliterna. Vi tycker vi får taskigt betalt för vårt slit i uppförsbackarna. Kan det vara därför som alltid Skatåsrundorna blir för korta?
Jäklar vad man är springsugen nu. Det gäller att skaffa varmare kläder bara.
Hörs
Anmälda till Göteborgsvarvet

Det mest spännande som hände idag var annars att Samir gjorde slag i saken och anmälde sig till Göteborgsvarvet. Nu finns det ingen återvändo längre eftersom det redan är betalt och klart för oss båda.
/Samir, Christer. Som tar löpledigt imorgon.
Trippmätare t.o.m V.47

//C&S
12,4 km i snöfall

God kväll!
/Samir
På någons begäran
/C

Långsamma kilometer
Jaha nu är vi verkligen igång med den långsamma men effektiva aeroba träningen. Jag var ute alldeles ensam i mörkret och sprang 8km i Skatås och försökte hålla en puls på 130. Inte var det lätt att både bromsa i uppförsbackar och i nerförsbackar. Uppför får man hålla igen för att inte pulsen skall skena och nerför får man hålla igen för att snabbt komma tillbaka till 130. Det är heller inte lätt att bli omsprungen och veta att den som springer förbi ler lite snett. Men det får vi bjuda på.
Undra hur många vi är som maffetränar bara för att Janne W på jogg.se har nått fantastiska resultat?
Men hur som helst så var det var det 8km.
Pulsen låg på ett medelvärde av 131.
Farten blev 5,27 och det skall bli spännande att se vad den tiden är efter jul om jag klarar lufsa så länge.
Denna veckan har det hittills blivit 27km och jag undrar om vi inte späder på det på söndag om nu inte arbetsgivaren kräver sitt även då.
Hörs
Christer
Utmattad efter åtta otäcka kilometer

Själv fick jag mig en läxa i hur en uppladdning utan frukost eller vätskepåfyllning översätts i en hemsk runda i skogarna runt Delsjöarna. Efter ca tre kilometer var reserverna uttömda och resten av rundan var en ren plåga.
Dagens siffror:
Längd: 7,85 km
Tid: 39,08 min
Fart: 4,59 min/km
Genomsnittspuls: 162
//S
Pulszoner - vad och varför?
Zon 1
Kroppen använder både fett och kolhydrater för att producera den energi som behövs. Vi träning i denna nivå kommer man på sikt att uppnå hälsoeffekter såsom sänkt blodtryck, sänkt kolestorol samt minskad risk för hjärt- och kärlsjukdomar samt diabetes.
Zon 2
Lämplig nivå för viktnedgång då fett är det huvudsakliga bränslet och att det går åt mer energi än i zon 1. Här förbättras ämnesomsättningen och man är fortfarande i ett såpass behagligt tempo att samtal kan föras utan större problem.

Zon 3
Utöver hälso- och viktfördelarna från ovanstående zoner får man också extra träning av hjärt-lungsystemet. Detta är lämplig zon för att förbättra konditionen och kapillärerna kring musklerna utvecklas vilket leder till att man har lättare att transportera syre till musklerna.
Zon 4
Träning i denna zon är ren prestationsträning som förbättrar syreupptagningsförmågan och musklernas förmåga att använda syret så effektivt som möjligt. Detta leder i sin tur att man kan träna i högre tempo utan att mjölksyra ansamlas i musklerna. Inom denna zon ligger ens tröskelpuls där blodmjölksyrakoncentrationen överstiger 4 millimol per liter.
Zon 5
I det högsta intervallet ansamlas mjölksyra i musklerna och du förbrukar mer syre än vad som hinner levereras till musklerna. Denna träning syftar till att träna upp ämnesomsättningen i de snabba muskelfibrerna och man får en högre smärttolerans.
Lerumsmaffe
Km min/km puls
1 km uppvärmning
2 km 5,51 150
3 km 5,59 149
4 km 5.40 149
5 km 5,23 149
6 km 5,44 151
Snitt: 5,42 149

Det är däremot mycket tveksamt om jag orkar underkasta mig detta segdragna lunk, men tabellen blir ju ett utmärkt material att jämföra framtida framgångar mot.
//S
Torslandamaffe
Idag passade Christer också på att träna på nytt sätt, Maffemetoden. Oj vad det gick långsamt men mörkt var det så det var nog ingen som såg. Att ligga på en puls på 130 så länge det kräver sin man.

Skatås 8 km
- Zon 1: 50-60% Nedvarvning, återhämtning
- Zon 2: 60-70% Distansträning (Aerob)
- Zon 3: 70-85% Konditionsträning
- Zon 4: 85-95% Syreupptagningsförmåga, förhöjd mjölksyratröskel (Anaerob)
- Zon 5: 95-100% Mjölksyratålighet (VO2 max)
Ramar och direktiv

Efter en pröva-på-period på ca tre månader har nu Samir kommit igång med träningen och hittar någorlunda stabila kilometertider. Christer har löptränat ungefär dubbelt så länge och redan hunnit med en tävling (Finalloppet, mer om det senare) och därmed fått kvitto på att pustandet kring Skatås verkligen gett resultat.
Att blogga kommer till en början vara ett sätt för Christer och Samir att dela med sig och jämföra sina träningsresultat. Allt i syfte att göra vinterträningen lite roligare. Och vem vet - kanske lyckas vi intressera ytterligare någon förtappad själ att komma igång med löpning.
Summa summarum: en träningsdagbok på nätet helt utan extravaganta undertoner eller genomtänkta betraktelser.